U Kreševu na simpoziju prezentirano 17 radova o geonaslijeđu i rudarstvu

4. Dec 2016. | 17:54 | NV
kresevo-simpozij

Simpozij “Rudarstvo, metalurgija i geonaslijeđe Kreševa, Kiseljaka i Fojnice” održan je jučer i danas u Kreševu, a na skupu je prezentirano 17 radova stručnjaka iz BiH, regiona i Njemačke.

Organizatori simpozija, Općina Kreševo i Zavičajna udruga “Kreševski citrin”, su istakli kako je svrha skupa  bila prezentiranje i upoznavanje s rudarstvom, metalurgijom i geonaslijeđem na području općina Kreševo, Fojnica i Kiseljak od prapovijesti do danas, kroz nove podatke i priloge o rudarskoj i metalurškoj tehnologiji, trgovini rudama i proizvodima nastalim od njih te zakonskim okvirima.

Učesnici simpozija posjetili su izložbu rudarskih, topioničarskih i kovačkih maketa Ante Buzuka, zatim zbirku minerala, ruda i kristala Zavičajne udruge “Kreševski citrin”, te Muzej Franjevačkog samostana u Kreševu.

Među izlaganjima bile su i teme naslovljene Florov podatak o rudarstvu u središnjoj Bosni, autora  prof. dr. sc. Salmedina Mesihović,  dok je Edin Veletovac prezentirao prostor Kiseljaka u kasnoantičko doba.

Antički epigrafski spomenici kao izvor za izučavanje rimskog rudarstva u dolinama srednjobosanskih rijeka Lepenice, Fojnice, Kreševice, Dragušnice i Crne Rijeke je bila tema rada  Amre Šačić,.

Karmen Fio Firi, Vladimir Bermanec, Jasenka Sremac na simpoziju su imali rad o kamenim kuglama.

Dobivanje srebra danas i nekad, u svjetlu De re metallice i Kanun sasa bila je tema mr. sc. Zdravka Marijanovića, dipl. ing.

Mr. sc. Alojz Filipović, dipl. ing. geologije i Marko Tavra, dipl. oec. tretirali su  temu barit, bijeli teški kamen, kroz povijesni prikaz istraživanja, eksploatacije i prerade na području Kreševa, a Anto Buzuk je  u svom radu prezentirao  pogone i objekte rudarstva, metalurgije i kovanja od prethistorije do kraja XX. stoljeća.

Prof. dr. Friedrich Naumann izlagao je na temu Georgius Agricola i rudarstvo na području gorja Erzgebirge,  a Tatjana Miočević Tasić analizirala je metale u prirodnim mineralnim vodama na području općine Kiseljak

Mr. sc. Slobodan Kolbah, dipl. ing. geologije i Mladen Škrlec, dipl. ing. naftnog rudarstva su  tretirali na simpoziju temu termalnih i mineralnih voda  i budućnosti Lepeničke doline.

Novinarka Smaragda Klino je izlagala o temi javno mnijenje i mediji  u funkciji zaštite i afirmacije geonaslijeđa Kreševa.

Mr. sc. Toni Nikolić u svom radu prezentirao je  osnovne kriterije za formiranje geoparka i mogućnosti zaštite geonaslijeđa općina Kreševo, Fojnica i Kiseljak.

 

NV / Fena

Na vrh