U kulturnom centru “Cankarjev dom” u Ljubljani otvara se izložba “Tesla – Čovjek budućnosti”

U kulturnom centru "Cankarjev dom" u Ljubljani 11. aprila će biti otvorena izložba Muzeja Nikole Tesle iz Beograda pod nazivom "Tesla - Čovjek budućnosti"

10. Apr 2016. | 15:19 | A.S.
nikola_tesla

Osnovni cilj izložbe je da, ukaže na cjelinu Teslinog genijalnog djela i s druge strane, da skrene pažnju na vrijednosti Tesle kao autentičnog i ranog mislioca globalizma koje su nepoznate širokoj publici i nedovoljno priznate među stručnjacima.

Autor izložbe dr Branimir Jovanović, direktor Muzeja Nikole Tesle iz Beograda inspiraciju je našao u Teslinom sagledavanju smisla i posljedica revolucije, za koje je vjerovao da će se dogoditi u tehnološkoj i socijalnoj sferi života, priopćio je pomorski muzej.

“Tesla je 1900. godine u Americi napisao i objavio studiju ‘Problem povećanja ljudske energije’, u kojoj je izložio neke od problema s kojima će se čovječanstvo susresti u svom razvoju i predložio je određena rješenja”,  kaže Jovanović.

Prema njegovim riječima, nešto kasnije, Tesla je počeo kritičnije razmišljati o trendovima razvoja suvremenog svijeta i iznio je niz predviđanja o posljedicama koje određeni trendovi donose. U dalekim dvadesetim i tridesetim godinama 20. stoljeća Tesla govori o očuvanju energetskih zaliha čovječanstva, obnovljivim i alternativnim izvorima energije, umjerenijem ekonomskom razvoju i manjoj potrošnji, kulturi orijentiranoj univerzalnim ljudskim vrijednostima.

Slovenska publika će moći vidjeti brojne eksponate od kojih se neki prvi put pojavljuju u glavnom gradu Slovenije.

Također, ove godine se obilježava i 160 godina od rođenja Nikole Tesle, a Muzej Nikole Tesle u Beogradu priprema sadržaje posvećene godišnjici od Teslinog rođenja, kao i osvježenje postojeće muzejske postavke.

Muzej Nikole Tesle je jedinstvena institucija znanosti i kulture u Srbiji, kao i u svijetu. Jedini je muzej koji čuva originalnu i osobnu ostavštinu Nikole Tesle.

Muzej posjeduje iznimno vrijedne zbirke koje čini više od 160 000 originalnih dokumenata 2000 knjiga i časopisa; 1200 povijesno-tehničkih eksponata; više od 1500 fotografija, instrumenata i uređaja; 1000 planova i crteža.

Muzejska građa stigla je u Beograd prema odluci američkih sudskih vlasti, pošto je za jedinog Teslinog nasljednika proglašen njegov nećak, Sava Kosanović, koji je po Teslinoj želji dokumentaciju i osobne Tesline predmete prenio u Beograd 1951. godine.

 

(Agencija FENA)

Na vrh