U Mikseru večeras izložba MKCK-a “25 godina posvećenih humanosti”

8. Sep 2017. | 18:12 | NV
20170908_123653

Večeras će u sklopu Mikser House-a biti otvorena i galerija “Frederic Maurice“, nazvana po delegatu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) koji je poginuo u napadu na humanitarni konvoj u Sarajevu 1992. godine. Tom prilikom je teško ranjen i Ivan Lalić, tadašnji zaposlenik MKCK-a, a danas direktor Miksera.

U galeriji će biti postavljena izložba “25 godina posvećenih humanosti“, kojom će MKCK obilježiti 25 godina neprekidnog prisustva i rada u Bosni i Hercegovini. Galeriju i izložbu će otvoriti bivši predsjednik MKCK, Cornelio Sommaruga a izložba MKCK-a će biti dostupna široj javnosti od subote, 9. septembra 2017. godine.

U subotu od 11 sati, u Mikseru će biti održana i panel diskusija o sigurnosnim rizicima u humanitarnom radu, na kojoj će govoriti mnogi bivši i sadašnji saradnici MKCK iz regije i svijeta.

MKCK pomaže ljudima pogođenim oružanim sukobima širom svijeta čineći sve što je u njegovoj moći da zaštiti njihovo dostojanstvo i olakša njihovu patnju, zajedno s partnerima iz Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca. MKCK također nastoji spriječiti patnju putem jačanja humanitarnog prava i zagovaranja univerzalnih humanitarnih principa.

MKCK je u Bosni i Hercegovini prisutan još od početka rata 1992. godine. Tokom sukoba u regiji MKCK je posjetio više od 54.000 zarobljenika na 520 lokacija, razmijenio 18 miliona poruka Crvenog krsta/križa, spojio preko 4.500 porodica, distribuirao preko 100.000 tona hrane, redovno snabdijevao više od 1.000 bolnica medicinskim materijalom za hitne intervencije te održavao seminare o međunarodnom humanitarnom pravu za hiljade vojnika.

Danas MKCK podržava stanovnike u zemlji u njihovim naporima da se oporave od emocionalnih i fizičkih rana iz rata, naročito u pogledu nestalih osoba i opasnosti od mina.

MKCK također radi na jačanju kapaciteta Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine kako bi se pružio odgovor na neposredne potrebe i pomaže vlastima u primjeni međunarodnog humanitarnog prava u domaćem zakonodavstvu.

NV

Na vrh