U Münchenu osnovano prvo odjeljenje dopunske bh škole

Tribina o temi "Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana Bosne i Hercegovine u dijaspori kroz dopunske škole BiH", na kojoj je osnovano prvo odjeljenje dopunske škole BiH u Bayernu, održana je jučer u Münchenu

9. Apr 2016. | 17:00 | D.R.
minhen-tribina

Organizator tribine bio je Savez dopunskih škola BiH i Zajednice BiH.

U Odbor dopunske škole BiH u Münchenu izabrani su Ismet Hasanović, Desanka Delić, Hajrudin Isović, Fehim Okanović, Elvis Salkanović, Husein Ismailović i Saida Schröder, čiji je zadatak da u saradnji sa Savezom i Generalnim konzulatom BiH u Münchenu do septembra pripreme sve tehničke pretpostavke za početak nastave na bosanskom jeziku.

Najviše pitanja na tribini odnosilo se na neadekvatan odnos države BiH prema građanima BiH u dijaspori i njihovim organizacijama te  finansiranju dopunske nastave na maternjem jeziku.

Novoosnovano odjeljenje dopunske škole BiH u Münchenu je 45. u Saveznoj Republici  Njemačkoj. U projekt očuvanja maternjeg jezika i identiteta kroz bh  dopunske škole u Njemačkoj uključeno je više od 6.000 građana. Nastava u dopunskim školama BiH odvija se po planu, programu i udžbeniku Ministarstva civilnih poslova BiH, a u većini slučajeva finansiraju je aktivisti BiH i građani čija djeca pohađaju nastavu, saopćili su organizatori.

(Agencija FENA)

Na vrh