U Njemačkoj zabranjeno izdavanje registracija s oznakom “IS”

Agencija za saobraćaj u nekoliko njemačkih gradova zabranili su izdavanje individualnih registracijskih pločica za automobile koji sadrže kombinaciju slova "IS" što je skraćenica za tzv. Islamsku državu, javljaju njemački mediji

17. Apr 2016. | 22:40 | A.S.
njemacka

“IS se može čitati kao podrška ISIL-u i isto tako kao što su zabranjene i druge kombinacije poput ‘HH’ (Heil Hitler) tako smo odlučili zabraniti i ovu kombinaciju”, poručili su iz okruga Marburg-Biedenkopf.

Kako saznaje Frankfurter Allgemeine Zeitung, iste mjere planiraju i neki drugi gradovi poput Darmstadta. Ova mjera se međutim neće provoditi retroaktivno. Skraćenica “IS” se tako pridružila listi zabranjenih skraćenica na pločicama njemačkih automobila.

Pored već spomenute “HH” zabranjene su i skraćenice “NS” (Nacionalsocijalizam), “SS” (Specijalne jedinice tokom Trećeg Reicha),”HJ” (Hitler Jugend) kao i kombinacija “88” koja stoji za osmo slovo abecede H pa tako čini, u desno-radikalnoj sceni vrlo popularnu kombinaciju “HH”.

U Nuernbergu je osim toga zabranjena i kombinacija slova “SU” koja, s obzirom da kombinacije slova na pločicama dolaze odmah iza skraćenice grada ili okruga, u ovom slučaju čine kombinaciju “NSU” što je skraćenica za “Nacional-socijalističko podzemlje”, desno-ekstremnu grupu koje je posljednjih desetak godina izvela niz napada na strance u Njemačkoj, piše Večernji.

Na vrh