U novembru vojna vježba Srbije, Rusije i Bjelorusije “Slavensko bratstvo 2016”

31. Oct 2016. | 19:40 | NV
eaa36299a28a4a2799b414e6b2a86e77

U Srbiji će se početkom novembra održati vojna vježba “Slavensko bratstvo 2016” u kojoj će učestvovati srbijanski, ruski i bjeloruski vojnici i koja bi mogla izazvati negativne reakcije Zapada, objavila je u ponedjeljak ruska agencija Sputnjik pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane.

Vježba će se od 2. do 15. novembra održati u blizini Beograda, a osim pripadnika ruskih desantnih jedinica, tri aviona Iljušin Il-76MD prebacit će u Srbiju više od 50 vojnika vojno-transportne avijacije. U Srbiju će se dopremiti i tri oklopna vozila BMD-2, bespilotna letilica “Tahion” te četiri terenska vozila quad, prenosi Sputnjik na svojoj web stranici na srpskom jeziku. Prve vojne vežbe “Slavensko bratstvo” održane su prošle godine u blizini Novorosijska.

Srbijansko ministarstvo odbrane ranije je saopćilo da je vježba nastavak saradnje između Vazdušno-desantnih jedinica oružanih snaga Ruske Federacije i Specijalne brigade Vojske Srbije, započete izvođenjem vježbe “Srijem 2014”. Sputnjik citira ocjene vojnih analitičara da će vježba izazvati negativne reakcije Zapada.

Sa druge strane, i Rusi imaju svoje objašnjenje. “Razlog za te vježbe je veoma jednostavan: NATO se približava ruskim granicama i “Slavensko bratstvo” je još jedan način da se pokažu moć i snaga ruskih desantnih jedinica”, rekao je Anatolij Ciganok, penzionisani ruski pukovnik.

 

NV / FENA / foto themoscowtime.com

Na vrh