U NP Sarajevo drama Roberta Davida MacDonalda “Sastanak na vrhu“ u režiji Ferida Karajice

19. Jan 2017. | 18:21 | NV
SASTANAKA NA VRHU

Na maloj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo EN FACE, u ponedjeljak  23. januara 2017.  sa početkom u 19:30 sati, bit će izvedena drama Roberta Davida MacDonalda “Sastanak na vrhu“ u režiji Ferida Karajice koji je ujedno izvršio odabir muzike za predstavu.

U predstavi igraju Vedran Đekić, Sanela Pepeljak i Ejla Bavčić Tarakčija. Scenografiju i kostime za predstavu potpisuje Vanja Popović.

Kroz predstavu „Susret na vrhu“ imamo priliku vidjeti strahote rate, ali ne one sa fronta. Ovdje se ne radi o fizičkim žrtvama, ovdje je riječ o mentalnom mučenju. Kroz likove ljubavnica Hitlera i Musolinija, Eve Braun i Klare Petači vidimo ideologiju tog ratnog vremena.

One su zapravo najveće žrtve. Svi misle da im je dobro, a one same kažu da su njihova porodica i prijatelji zbrinuti. Na neki način bezbjedne su, sigurne i zaštićene od ratnog stradanja (pogibije ili ranjavanja). Međutim pored tog fizičkog stradanja, od kojeg su zaštićene, one su duhovno oštećene i ucjenjene, a da toga skoro nisu ni svjesne. Replika koja najbolje opisuje njihova stanja i ono kroz šta su prolazile je replika koju kaže lik Klare: „Obje smo željele mušarca, a dobile ustanovu – aveti rođene iz miliona usijanih glava.“ Sama činjenica da je Hitler bio impotentan govori da Eva Braun zapravo nije dobila ništa zauzvrat, osim što se žrtvovala za dobrobit i sigurnost svoje porodice i njihovu sigurnost. Oni je osuđuju i pitaju zašto je ne oženi, a nisu ni svjesni njena žrtve.

Preko ova dva lika, i preko priče o strahotama Drugog svjetskog rata i Trećeg Rajha, stvaramo i globalnu univerzalnu sliku, te se možemo povezati sa likovima, a sam događaj i strahote rata posmatrati kao univerzalne za bilo koji rad i dešavanja u toku njega. Treći lik ovog komada je Jevrej koji se prerušio u njemačkog vojnika da bi spasio živu glavu.

Osnovni sukob se dešava između ljubavnica velikih diktatora i mete velikih diktatora, u ovom slučaju Jevreja.

 

NV

 

Na vrh