U NP Sarajevu u pripremi nove predstava: “Leptir” – Pisac koji je muzičar i reditelj koji je glumac…

23. Jan 2017. | 20:33 | NV
cof

Na maloj sceni EN FACE Narodnog pozorišta Sarajevo trenutno je u pripremi predstava „Leptir“ u režiji Emira Zumbul Kapetanovića. Radi se od tekstu crnogorskog autora Aleksandra Radunovića.  Premijera ove predstave zakazana je za 18. februar 2017. godine.

Autorski tim čine: Reditelj Emir Zumbul Kapetanović, kostimografija Neira Sinanbašić, scenografija Josip Lovrenović, dramaturgija Džejna Avdić, dok muziku potpisuje Dino Šukalo.

U predstavi igraju Sanela Pepeljak, Aleksandar Seksan i Ermin Sijamija.

 

Riječ reditelja

„Problem ovih ljudi se desio jer su predugo bili u tišini. Kada su progovorili, progovorili su jezikom kojim se nisu međusobno mogli da razumiju. Danas porodica, kao institucija, doživljava krizu. Porodica je ugrožena i devastirana. Ova predstava će biti upozorenje svima da postanu svjesni šta se može desiti ako podrodica ne komunicira. Ovo je primjer i pokazatelj gdje destrukcija može odvesti porodicu. Ukoliko je na prvom mjestu bilo koja stvar (krijera, novac, rivalstvo…), a ne porodica, već je propast tu.”

 

Riječ dramaturga

„Dramski tekst ‘Leptir’ ima jednostavnu strukturu s klasičnim dramskim zapletom, te poštuje Aristotelovska pravila jedinstva (vrijeme, mjesto i radnja). Ovaj, tako reći, školski primjer drame, daje glumcu mogućnost da svoja glumačka umijeća iznesu u prvi plan. Bez mnogo vanjskih sredstava, prevelike scenografije i bez mnogo korekcija šminke i maske daje mogućnost glumcu da otjelovi lik od krvi i mesa – stavljajući u prvi plan emociju. Ovakav tekst je savršen odabir za malu scenu  kamernog tip kakva je mala scena Narodnog pozorišta Sarajevo. Tekst govorio o otuđenosti unutar porodice, uslijed nedostatka komunikacije, a to je problem mnogih današnjih porodica. Komunikacija unutar porodica danas se obavlja putem mobitela, kompjutera i drugih sredstava komunikacije koja ne uključuju prisustvo stvarne emocije. Stoga su ovakve  predstave danas potrebnije, nego ikada ranije.“

 

NV

Na vrh