U Općini Novi Grad obilježen Dan armije RBiH

Defileom učenika Osnovne škole „Meša Selimović“ koji su nosili zastave Bosne i Hercegovine i polaganjem cvijeća na spomen - obilježje šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine kod škole „Meša Selimović“ obilježen je 15. april - Dan armije RBiH

15. Apr 2014. | 17:25 | Dino Zoletić
21650

Općina Novi Grad Sarajevo je u saradnji sa Savjetom Mjesne zajednice „Alipašino Polje C-I i menadžmentom škole „Meša Selimović“ po prvi put na ovakav način obilježila ovaj značajan datum za BiH i njene stanovnike, navodi se iz Pres službe općine Novi Grad Sarajevo.

Ranije je ovaj Dan obilježevan u organizaciji viših nivoa vlasti, a ove godine Općina se opredijelila da zajedno sa učenicima škole, Savjetom mjesne zajednice, boračkim udruženjima i predstavnicima Gradske uprave i Gradskog vijeća, Općinskog vijeća Novi Grad i građanima obilježi ovaj značajan dan, dan kada je tačno prije 22 godine formirana Armija RBiH.

Obilježavanje godišnjice naše oslobodilačke Armije RBiH, prilika je da se prisjetimo svih patriota koji su za slobodu BiH dali živote, kao i svih preživjelih heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, navodi se.

Sjećanje na herojsku i časnu borbu Armije RBiH, na njene najbolje sinove, obaveza je svih onih koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao domovinu, poručeno je sa današnjeg skupa u C fazi Alipašinog Polja.

Načelnik Općine mr. Semir Efendić kazao je da pored Dana nezavisnosti i Dana državnosti, za Bosnu i Hercegovinu ne postoji važniji datum od Dana Armije RBiH, jer ni 25. novembar i 1. mart sigurno ne bi obilježavali da se nije formirala Armija R BiH, koja je zaslužna za slobodu u kojoj danas živimo.

"Općina Novi Grad Sarajevo je u toku agresije na BiH imala značajnu ulogu u odbrani svih njenih dijelova. Od brda Žuč, do Mojmila, od Dobrinje do Stupa, odnosno Nedžarića, vodile su se presudne bitke za odbranu Sarajeva. Armija RBiH nije završila posao, ona je stvorila pretpostavke nama da se u miru nastavimo boriti za BiH. Mi smo dužni da državu činimo boljom, a ne da govorimo da ona nevalja, jer postoje pojedinci i institucije koje su odgovorne za to. Nikada ne bi smjeli izgovoriti niti jednu ružnu riječ na državu, jer država je naš dom, kao i naša kuća i porodica, a sve što u njoj nevalja se može i treba promijenit. Čuvajte je i nedajte da neko nešto ružno o državi kaže“, poručio je načelnik Efendić u svom obraćanju prisutnima.

O značaju ovog datuma i uspjesima boraca Armije RBiH govorili su i Mustafa Tanović, predsjednik Savjeta MZ Alipašino Polje C-I i komandir čete „Kulin Ban“ Arif Ako Avdić.

Prema nezvaničnik podacima kojima raspolaže Služba za boračka pitanja Općine Novi Grad, na području ove općine poginulo je 1.925 boraca Armije RBiH.

Na vrh