U organizaciji Delegacije EU i Ambasada SAD razgovori o Izbornom zakonu: Suprostavljeni stavovi

22. Feb 2018. | 23:01 | NV
sefik5

Organizatori sastanka Delegacija Evropske unije i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, u vezi pokušaja dogovora parlamentarnih stranaka za izmjene Izbornog zakona, i danas su se mogli uvjeriti da su zahtjevi i želje stranaka potpuno dijametralno suprotni i da će se do dogovora teško doći.

Diplomatske izjave sudionika sastanka ne odražavaju pravo stanje, jer je bilo žestokih sukoba tokom sastanka. Ali, niko nije precizno želio reći ko ne želi kompromis, pa je lahko zaključiti da svako od njih to može biti.

Skoro četverosatni sastanak u rezidenciji specijalnog predstavnika Evropske unije Larsa Gunnara Wigemarka, iako on nije bio prisutan, oživio je stare zahtjeve i činjenicu da niti jedna partija ne želi odstupiti niti milimetar od svojih zahtjeva.

Kako je novinarima kazao Damir Arnaut, učesnik SBB-a u pregovorima, SBB je danas zagovarao kvalitetne i konstruktivne prijedloge. Na novinarsko pitanje šta je najviše sporno i šta su najveće prepreke da se dođe do rješenja, on je kazao da u ovom trenutku, zbog budućeg nastavka pregovora i kako ne bi ugrozio taj proces, ne može govoriti o tome ko su oni koji koče napredak u postizanju dogovora. Sama činjenica, kazao je Arnaut, da iza organizacije ovih pregovora stoje politički odjeli Delegacije EU i Ambasade SAD, govori o značaju tema o kojima se razgovara na ovim sastancima.

Damir Mašić, predstavnik SDP-a u pregovorima, također nije htio imenovati one zbog kojih je današnji sastanak okončan bez dogovora, ali je kazao da svi znaju koja stranka ima zabetonirane stavove.

“Mislim da sam dovoljno rekao. Pozicije SDP-a i DF-a su ostale iste. Obzirom da vrijeme ističe pitanje je šta se može uraditi ako ovako ostanu zakovane pozicije i da se implementira sve kako jednoj političkoj partiji odgovara. Ukoliko se ti stavovi ne promijeni ne vidim da se dogovor može postići”, kazao je Mašić, ne želeći precizirati ko ne odstupa od svojih stavova.

Borjana Krišto, učesnica pregovora iz HDZ-a, kazala je da je razgovarano o izboru članova Predsjedništva BiH, Domu naroda FBiH, te je ponovila da izmjene Izbornog zakona moraju podrazumijevati provedbu presude Ustavnog suda BiH.

“Mi smo razgovarali danas o provedbi odluka Ustavnog suda BiH kako za grad Mostar, tako i u predmetu “Ljubić” i presude Evropskog suda za ljudska prava. U kontekstu toga, razgovarali smo o izboru za članove Predsjedništva BiH, izboru Doma naroda FBiH, u smislu legitimnog predstavljanja, rješenja za Grad Mostar, te drugim tehničkim unapređenjima izbornog procesa. Intenzivirat ćemo razgovore u narednom periodu u smislu dostavljanja prijedloga i traženja rješenja za sve ovo što je spomenuto”, kazala je Krišto.

Damir Bećirović, učesnik pregovora ispred DF-a istakao je da su mnogo pričali u vezi održavanja izbora u Gradu Mostaru, kao i popunjavanju Doma naroda.

“Dogovorili smo makar da ćemo nastaviti pregovore. Vidjet ćemo na koji način ćemo izaći iz ovog, ali nemamo neke konkretne zaključke. Ni jedan sastanak nije prošao koji je održan. Dali smo svoje prijedloge i sada ćemo nastaviti pregovore oko toga”, istakao je Bećirović.

Šefik Džaferović govorio je samo ono o čemu se pričalo. “Mi smo razgovarali i nema dogovora niti oko jednog pitanja”, kaže Džaferović.

 

NV / NAP

Na vrh