U proizvodu "Viki grill pile domaće" pronađena salmonela

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske izvjestilo je da se s tržišta povlači zamrznuti proizvod "Viki grill pile domaće", hrvatskog proizvođača Klaonice Viki, koji na tržište distribuira Ledo, jer je u tom proizvodu identificirana bakterija salmonele

15. Jul 2015. | 16:25 | S.M
43993


Riječ je o proizvodu na kojem je datum klanja i datum zamrzavanja 6. decembar 2014., s datumom upotrebe do 6. decembra 2015.

Putem brzog sistema uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje(HR RASFF sistem) zaprimljena je obavijest od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja o nalazu bakterija iz roda Salmonella spp. u zamrznutom pilećem trupu porijeklom iz Hrvatske (prisutnost u 25 g), a dodatnom analizom identificirana je bakterija Salmonella typhimurium, navodi se u obavijesti Ministarstva poljoprivrede.

Salmonella typhimurium jedan je od najčešćih uzroka enterokolitisa koji se najčešće prenosi nedovoljno termički obrađenom hranom ili postupanjem s hranom koje nije u skladu s dobrom higijenskom praksom (križna kontaminacija).

Akutni znakovi enterokolitisa su mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu, proljev, vrućica i glavobolja. Dostatna termička obrada hrane inaktivira uzročnika, navodi se u priopćenju.

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja i Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede odmah su provele službene kontrole na tržištu (maloprodaja, distributer i proizvođač) te naredile povlačenje i opoziv tog proizvoda s tržišta.

Veterinarska inspekcija je prilikom nadzora kod distributera utvrdila je da je odmah po zaprimanju rezultata laboratorijskih analiza započeo s povlačenjem proizvoda s tržišta te o tome obavijestio potrošače, navode iz Ministarstva.

Kompanija Ledo je obavijestila potrošače o povlačenju navedenog proizvoda napominjući da kupci ukoliko posjeduju proizvod o tome obavijeste Ledo kako bi se dogovorile aktivnosti vezane uz zamjenu za drugi proizvod ili povrat novca.

(Agencija FENA)

Na vrh