U Sarajevskom kantonu zabilježeno skoro 3 miliona izostanaka učenika!

Izostanci naših učenika s nastave, kako opravdani tako i neopravdani, uzimaju sve više maha, a srednjoškolci i osnovci nakupili su pozamašnu brojku izostanaka. Tako je primjerice samo u Sarajevskoj županiji u akademskoj 2013./2014. godini zabilježeno skoro 3 milijuna izostanaka

25. Sep 2014. | 12:05 | S.K
29145

 U toj županiji u protekloj školskoj godini u osnovnim školama zabilježeno je 1 354 160 opravdanih i 53 935 neopravdanih sati što prosječno po učeniku iznosi 39,23 izostanaka.

U srednjim školama zabilježeno je 1 040 175 opravdanih, a 261 645 neopravdanih sati, znači prosječno po učeniku 70,60 izostanaka.

Po riječima stručne savjetnice za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvo obrazovanja i nauke Sarajevske županije Lamije Husić, evidentno je da se radi o enormnom broju izostanka od koji je najveći broj opravdan.

“Međutim, bez obzira na sve to, kada pogledamo situaciju da je u osnovnim školama preko čitavog jednog tjedna svako dijete izostajalo, a u srednjim gotovo dva tjedna ovi su podaci zaista zabrinjavajući”, ističe stručna savjetnica.

Zbog toga je Ministarstvo već počelo provoditi aktivnosti s ciljem shvaćanja uzroka ovakvog enormnog broja izostanaka i načina kako da se preventira ovakva situacija. Razmišlja se i o uvođenju nekih mjera i primjenjivanja oštrijih sankcija. Osim snižavanja vladanja, naravno ako se radi o neopravdanim satima, razmišlja se čak i tome da se iznimno veliki broj neopravdanih izostanaka veže s uspješnim završetkom godine.

“Ovo je pitanje naravno riješeno našim zakonima o srednjem i osnovnom obrazovanju gdje točno postoji prosjek o izostancima, tako da dijete u osnovnoj školi koje je napunilo trećinu opravdanih, a u srednjoj četvrtinu mora se uputiti na polaganje razrednog ispita. Međutim, razmišljamo da idemo korak dalje u izmjenama zakona kako bismo ovakve negativne pojave spriječili”, kazala je Husićeva, dodajući kako "rješenje ovog problema nije jednostavno i jednostrano i ne želimo naravno u svemu tome da okrivljavamo samo djecu i njihove roditelje".

U našim školama evidentan je broj neopravdanih izostanaka, neki učenici to rade zato što nisu naučili gradivo, neki zato što je to u trendu, a neki zato jer ne vole neki predmet… U problem kako zadržati učenike na nastavi moraju se uključiti sve obrazovne institucije i zavodi kojih u našoj zemlji "sigurno ne manjka" i koje  kako se čini problematika učenika i roditelja baš ne zanima toliko (zastarjeli način školovanja, preskupi udžbenici, nepotizam..) ili će se problem izostanaka povećavati iz godine u godinu, a problemi i dalje gurati pod tepih. 

Napominjemo da su u naše istraživanje o broju izostanaka bile uključene i Tuzlanska i Hercegovačko-neretvanska županija, no od njih podatke nismo dobili do zaključena ovog teksta, ili nemaju podatke ili se ne javljaju. 

(Agencija FENA)

Na vrh