U Sarajevu održan drugi Start-up dan o unaprjeđenju biznis vještina za poboljšanje života cijele društvene zajednice

5. Apr 2017. | 20:19 | NV
1. Kreni nagrada

Jučer je u Sarajevu se održao drugi start-up dan „Kreni“ u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Učesnici drugog start-up dana „KRENI“ iz Olova, Rudog, Pala-Prače i Sarajeva su imali priliku predstaviti svoje biznis ideje iz različitih oblasti koje imaju komponentu društvene odgovornosti kako bi pomogli svojoj zajednici. U toku samo sat vremena predstavljeno je 29 ideja nakon čega su, uz pomoć stručnjaka koji podstiču društveni razvoj, kreirali start-up rješenja i iste predstavili stručnom žiriju.

Tri najbolje start-up ideje su nagrađene plaketom i novčanom nagradom koju su obezbijedili Restoran Konyali, Asčinica ASDž, Caffe Jasmin, GA-ME-HA (Badem Butik) i Hotel Evropa. Nagrađeni su:

  1. Vezirovim stopama (Rudo)
  2. Postrojenje za reciklažu otpada (Olovo)
  3. Uzgajanje industrijske konoplje (Olovo)

 

Ispred projektnog tima „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“, prisutnima se obratila Majda Ganibegović, voditeljica projekta, i kazala da drugi, od ukupno šest start-up dana, pokazuje kako se start-up način razmišljanja može aplicirati na razvoj vještina koje su važne za unaprjeđenje zajednica, te da ideje ljudi koji dolaze ukazuju na volju i želju za promjene, ali i spremnost za individualni doprinos na društvenom nivou. Na kraju je naglasila da ova platforma ukazuje na moguću saradnju i sinergiju predstavnika mjesnih zajednica, nevladinih organizacija, mladih i privatnog sektora.

Edin Mehić, suosnivač Networksa, istaknuo je značaj ovakvog okupljanja jer je ovo najbrži način da građani i građanke naprave projektne prijedloge koji imaju ogroman uticaj na njihove lokalne zajednice, te dobiju podršku i ohrabrenje za daljnji angažman pri implementaciji ovih društveno korisnih projekata.

Naredni start-up dan će 13. aprila biti održanu Zenici.

 

NV

Na vrh