U Sarajevu održan skup podrške za Palestinu

17. Dec 2017. | 17:30 | NV
palestina(9)

Više od stotinu građana i predstavnika brojnih udruženja okupilo se danas u Sarajevu na mirnim protestima protiv odluke odluke predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa da Jerusalem proglasi glavnim gradom Izraela.

Učesnici protesta okupili su se iza podneva ispred Sebilja na Baščaršiji i mirnim mitingom iskazali neslaganje s odlukom predsjednika SAD-a.

Noseći palestinske zastave i transparente, okupljeni su poručili da je Jerusalem glavni grad Palestine i porukom da je “Intifada samodbrana” pružili su podršku palestinskom narodu.

Protestno okupljanje održano je u organizaciji Udruženja ”Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva”, Udruženja ”Palestinska zajednica u BiH”, ”Egipatska Unija u Bosni”, Udruženja ”AKOS”, te Udruženja ”Mladi muslimani”.

“Danas smo se okupili u Sarajevu, koje svi nazivaju evropskim Jerusalemom kako bi poslali jedinstvenu poruku za vječni palestinski glavni grad Jerusalem, da Palestinci nisu ostavljeni sami. S nama su čestiti, hrabri ljudi koji podržavaju pravdu i mir u svijetu”, rekao je Majed Maarouf, bivši ambassador Palestine u BiH i aktuelni predsjednik Udruženja “Palestinska zajednica u BiH”.

Američki predsjednik Trump je 6. decembra donio odluku kojom Jerusalem priznaje kao glavni grad Izrael, te kojom je najavio premještanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. Nakon ove odluke, uslijedila su negodovanja i protesti u brojnim državama.

 

NV / NAP

Na vrh