U Sarajevu sutra predstavljanje detalja izložbe "Ključevi Rima"

Na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu sutra će biti predstavljeni detalji izložbe "Ključevi Rima", koja će u obnovljenoj Vijećnici biti otvorena 23. septembra

15. Apr 2014. | 15:36 | I.Č
21641

Izložbu u Sarajevu organizira Elektrotehnički fakultet u saradnji sa Muzejem Sarajeva, Zemaljskim muzejem BiH i Gradom Sarajevom, kao i preostalih sedamnaest partnera iz Transnacionalne mreže virtuelnih muzeja.

Ideja za izložbu pripada Transnacionalnoj mreži virtualnih muzeja, a bit će otvorena istovremeno u Sarajevu, Amsterdamu, Rimu i Aleksandriji.

Ona će omogućiti posjetiocu muzeja da putuje kroz vrijeme i posjeti ova četiri mjesta u doba Rimske imperije, pomoću najmodernijih dostignuća tehnologija virtuelne realnosti i uzbudljivih istorijskih priča.

U ovoj se godini navršava 2.000 godina od smrti rimskog imperatora Augustusa, koji se može smatrati ocem Rimske imperije.

Na izložbi će biti prikazani objekti iz rimske vile i termi sa Ilidže koji se čuvaju u Muzeju Sarajeva i Zemaljskom muzeju BiH, te iz Rimske bazilike u Mostaru.

Posjetioci će istovremeno moći virtuelno pogledati i eksponate izložbi sa ostale tri lokacije.

Pored ove izložbe u oktobru će biti organizovan i Digital Museum Expo, koji će pokazati široki spektar digitalnih tehnologija za virtuelne muzeje i prezentirati kreiranje i upotrebu digitalnog sadržaja u muzejima, saopćeno je iz Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

Oznake:

Na vrh