U Sloveniju iz Hrvatske ušlo 3.200 izbjeglica

U nedjelju navečer i ponedjeljak ujutro u slovensku Dobovu su stigla tri voza iz istočne Slavonije s gotovo 3.200 migranata i izbjeglica, uglavnom s Bliskog istoka, potvrdila je slovenska policija

2. Nov 2015. | 10:55 | S.K
49178

Većina ih je iz Dobove već prebačena u prihvatne centre unutar Slovenije, najviše u Šentilj, gdje je jutros po evidenciji policijske uprave Maribor bilo 4348 migranata – muškaraca, žena i djece koji čekaju da u dogovoru s austrijskim vlastima počne njihovo prebacivanje u austrijske tranzitne centre jer tokom noći nije bilo prelazaka.

Migranti koji su sinoć i jutros stigli u Dobovu osim u Šentilju smješteni su u Gornjoj Radgoni, gdje ih je 740 ukupno, te u Lendavi gdje ih je smješteno oko 600.

Tokom jutarnjih sati 600 izbjeglica i migranata iz Dobove je preko Jesenica u Austriju prebačeno vozom, u dogovoru austrijske i slovenske policije.

Od sredine prošlog mjeseca, kad se izbjeglički val s Mađarske preusmjerio na Sloveniju, u nju je prema podacima policije ušlo 126.370 migranta, a njih 95 posto već je prešlo u Austriju, Njemačku i ostale evropske države koje migranti navode kao svoju ciljnu destinaciju.

Na vrh