U Tuzli svečano bilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

24. Nov 2016. | 16:02 | NV
IMG_3922

U povodu obilježavanja Dana državnosti 25. novembra, danas, 24. novembra, u organizacij Grada Tuzla, upriličeno je odavanje poštovanja i polaganje vijenaca na spomenik na Trnovcu, spomenik Josipu Brozu Titu i narodnim herojima 1941.-1945, Partizanskim brigadama, Zlatnim ljiljanima, poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992. – 1995. te na groblju civilnih žrtava.

Nakon ceremonije na spomen obilježjima Slana banja, u Narodnom pozorištu Tuzla, održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla, na kojoj su se pristunima obratili predsjedavajući, Aleksandar Vujadinović i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

„Na ovaj dan, 25.11.1943. godine, vijećnici ZAVNOBiH-a, su svojim odlukama, potvrdini višestoljetni kontinuitet BH državnosti. Ovu odluku su, na zasjedanju AVNOJ-a, potvrdili svi delegati sa čitvog prostora sad već bivše Jugoslavije…

U tom smislu, najvažniji su, srednjevjekovni period  vladavine Kulina bana, bana Stjepana II Kotromanića i prvog bosnaskog kralja Tvrtka I Kotromanića. Osim toga, važan je kontinuitet autonomnosti u osmanskom, austrougarskom i svim drugim periodima ali je od odlučujuće važnosti, period antifašističke borbe svih naroda i narodnosti, kao referendum i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine iz 1992. godine i uspješna odbrana ovako stečene državnosti u odbrambenom ratu iz 1992. godine…

Bosna i Hercegovina je u antifašističkoj borbi, zasjedanjima ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a, ponovo rođena i samo dosljednim njegovanjem tradicije antifašizma može biti ponovo reintegrisana. Držimo se zajedničkog života, bratstva i jedinstva među narodima i građanima, jednake zaštite prava svakog čovjeka i građanina, i nema tog cilja kojeg nećemo ostvariti“, između ostalog je rekao Jasmin Imamović gradonačelnik Tuzle.

Po završetku svečane sjednice, u prostorijama Biološke zbirke otvorena je izložba fotografija „Tito u posjeti Tuzli 1966.-2016.”

 

NV / Grad Tuzla

Na vrh