U Tuzli večeras počinje 8. međunarodni festival umjetnosti mladih “Kaleidoskop”

Osmi međunarodni festival umjetnosti mladih "Kaleidoskop" počinje večeras u Tuzli

23. Aug 2016. | 17:00 | Dž.A.
Hadži_Hasanova_(Čaršijska)_džamija

Festival počinje svečanim otvaranjem izložbe radova “Salome”, autorice Azre Štilić, u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović.

U okviru izložbe bit će predstavljen značajan broj prostornih skulptura, koje arhitektonski i likovno mijenjaju prostor i određen broj eksperimentalnih fotografija, saopćeno je iz Grada Tuzla.

“Salome” je kolekcija slika XL i XXL formata urađena akrilnom tehnikom. Prostorne skulpture izrađene su od različitih vrsta materijala; od konstruktivnih, arhitektonskih, teških i grubih materijala, do keramike, tekstila, i nekoliko vrsta poliuretana. Korištene su kombinovane tehnike sa različitim vrstama materijala. Uz izložbu “Salome”, likovne umjetnice Azre Štilić, otvaranje festivala upotpuniti će mladi tuzlanski DJ Incept.

Tokom festivala nastupiti će neki od najpoznatijih domaćih i regionalnih bandova, Psihomodo pop, S.A.R.S., Disciplin A Kitchme, Edo Maajka, Frenkie i mnogi drugi. Posjetioci imaju priliku posjetiti različite izložbe, art market, radionice, pogledati film o Tuzli, te učestvovati u oslikavanju površina i kreativnim druženjima. Organizator festivala je Grad Tuzla, a festival se održava sa ciljem podsticanja i afirmacije kulturnog stvaralaštva, te kulturnog povezivanja mladih iz BiH, regiona i Evrope.

Aktivnosti se realizuju na brojnim lokacijama u centru grada, na trgovima, u parkovima, u Ateljeu Ismet Mujezinović, Kući plamena mira i Domu mladih.

Međunarodni festival umjetnosti mladih “Kaleidoskop” trajat će do 28. augusta. Ulaz je besplatan za sve posjetioce i za sve događaje.

 

(FENA)

Na vrh