U Zemaljskom muzeju otvorena izložba ‘Udaljeni horizonti’

Multimedijalna izložba "Udaljeni horizont" autora Jima Marshalla, Imrane Kapetanović, Sanje Vrzić i Ajdina Kambera otvorena je večeras u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

8. Apr 2016. | 22:39 | S.M.
Zemaljski_muzej

Riječ je o izložbi koju je osmislio fotograf, aktivista i volonter Jim Marshall, koji je okupio grupu od 25 umjetnika koji su na različite načine širokoj publici prenijeli priče s “balkanske rute”, onosno puta kojim su se izbjeglice iz Sirije kretale prema Evropi.

Posjetitelji imaju priliku vidjeti fotografije Jima Marshalla, Imrane Kapetanović i Sanje Vrzić, video materijale Ajdina Kambera, te pročitati tekstove volontera koji su proteklih godinu dana bili s izbjeglicama od Grčke do Slovenije.

Jedan od volontera na “balkanskoj ruti” Tim Clancy istakao je da je cijeli projekt nastao prilično spontano te da su prvenstveno htjeli pomoći izbjeglicama.

– Ako iko treba znati kako je biti izbjeglica, onda to trebamo znati mi iz BiH, jer se treba pomoći ljudima koji pate – istakao je.

Dodao je da Evropa u ovom slučaju nije pokazala svoje najljepše i najbolje lice, ali da narod jeste.

“Vlade se uvijek ponašaju isto i traže svoj interes najviše na štetu svog ili drugog naroda, ali način na koji su obični ljudi reagirali i pokazali takav nivo solidarnosti i saradnje me je totalno oduševio i inspirisao”, istakao je.

Jedna od organizatorica ovog projekta Ines Tanović-Sijerčić kazala je da je 25 umjetnika u različitim periodima u protekloj godini išlo na “balkansku rutu” od Grčke do Slovenije, a koji su se vodili idejom da približe bh. građanima da oni nisu daleko od njih.

“Htjeli smo se prisjetiti trenutaka kada smo mi bili izbjeglice i kad smo odlazili u Evropu tražeći sklonište, ali sa više mogućnosti nego oni danas. Mi nismo išli pješke i Evropa nam nije govorila da ne možemo ući”, istakla je.

Podsjetila je da je “balkanska ruta” službeno zatvorena, da su izbjeglice zatočene u Grčkoj te da ih vraćaju u Tursku bez mogućnosti da se njihovi pojedinačni zahtjevi za azil procesuiraju.

“Htjeli smo pokazati solidarnost prema izbjeglicama te pozvati građane da se uključe, volontiraju i pomognu im, jer ako je išta odbranilo evropske vrijednosti, onda je to vojska volontera koja je proteklih godinu dana bar malo ovim ljudima olakšala njihov put”, naglasila je.

Izložba će biti otvorena za posjete do 30. aprila.

(Agencija FENA)

Na vrh