Učinak naših košarkaša u NBA ligi: Sjajni Teletović i često povrijeđeni Nurkić

Sezona NBA lige došla je do same završnice i slijedi najuzbudljiviji dio – play-off. Ovogodišnje doigravanje donijet će nam spektakularne okršaje, a nameću se i brojna pitanja: mogu li Curry i društvo do nove titule? Može li im San Antonio pomrsiti račune, onaj kojeg već nekoliko godina otpisuju i šalju “u penziju”? Koliko mogu ponuditi ekipe s Istoka? Nažalost, u play-offu nećemo gledati bh. reprezentativce Mirzu Teletovića i Jusufa Nurkića, no, usprkos tome ostat će upisano da imaju dobru godinu iza sebe ili, bolje reći, odličnu, barem u slučaju Mirze Teletovića

15. Apr 2016. | 13:54 | Admir Ruhotina
Jusuf Nurkic, foto  EPA/


Nakon tri godine boravka u Brooklyn Netsima odlučio se za promjenu u karijeri. Izabrao je Phoenix Sunse i, ispostavilo se, donio pravu odluku. Svjestan je i kapiten bh. reprezentacije da ne postaje mlađi i da ulazi u igračke godine (30) u kojima će mu biti sve teže napraviti dobar NBA-ugovor, ali nakon ove sezone stvari se mijenjaju pozitivno u korist Teletovića. Početak, ruku na srce, nije obećavao. Pet ubačenih poena u prvoj utakmici i tri “nule” nakon toga, uz minimalnu minutažu, nagovještavali su da bi njegov put u Phoenix mogao doslovno postati put u pakao arizonske pustinje.

Ostati zvijezda u Phoenixu ili otići?

Ipak, na kraju pronalazi svoju oazu. Promjenom na trenerskoj klupi, upravo je Teletović najviše profitirao. Hornaček je dobio otkaz, a klub kao privremeno rješenje preuzima nekadašnji košarkaš Sunsa i Hornačekov pomoćnik Earl Watson. U februaru, Teletović je bio na prosjeku od 16,7 poena po utakmici, što je u odnosu na dotadašnji dio sezone ogroman napredak. Uhvatio je konstantu, a sve je to krunisao sjajnim nastupima na samom kraju regularnog dijela prvenstva.

Sa 12,1 poenom po utakmici, znatno je podigao svoj prosjek u odnosu na najbolji period u Brooklynu, kad je u drugoj svojoj sezoni po utakmici postizao 8,6 koševa po meču. U pojedinim susretima, podsjetio je na starog Mirzu, koji nemilosrdno “trpa” protivničke koševe bez obzira na to ko stoji na suprotnoj strani. Kruna dobrih igara desila se protiv Atlante, kad je oborio rekord Chucka Persona po broju postignutih trojki kao igrač koji ulazi s klupe. Person je kao rezervist sa San Antoniom u sezoni 1994/95 postigao 164 trojke, ali je Teletović u ovoj sezoni oborio dosadašnji rekord. S finišom sezone, Teletović se borio za novi ugovor, s obzirom na to da je prošle godine potpisao jednogodišnji ugovor s Phoenixom, koji mu ovog ljeta istječe i on postaje slobodan igrač.

Povrede Nurkiću usporavaju razvoj

No, naša zemlja ima još jednog igrača u NBA ligi, ali brojke Jusufa Nurkića nisu tako briljantne. Osnovni razlog leži u tome što je bosanski gorostas više vremena provodio po liječničkim klupama nego na NBA-parketima. Odigrao je tek 32 utakmice, što je daleko manje od prošle sezone (62). Nekad koljeno, nekad članak, a u posljednje vrijeme prehlada, bili su razlozi koji su Nurkića ove sezone udaljavali s terena. Usprkos tome, uspio je odigrati bolje nego prošlu sezonu koja mu je bila debitantska. Ove je postizao 8,1 poen po susretu, u odnosu na 6,9 iz prošle sezone. Statistiku je također popravio u asistencijama i blokadama, dok je ove sezone skakački lošije raspoložen i bilježi blagi pad u tom segmentu igre. Usprkos operaciji, i u ovoj sezoni je imao problema s koljenima, što nije nimalo ohrabrujuća vijest. Mnogi stručnjaci su tokom njegovog boravka u Cedeviti upozoravali na tu mogućnost s obzirom na njegovu visinu i kilažu.

Kad će zaigrati za reprezentaciju?

Ono zbog čega nacija strepi jesu nastupi našeg NBA dua u reprezentaciji. Hoće li igrati? Hoće li im klubovi dozvoliti nastupe? Je li se ego smirio? Sve su ovo pitanja koja se svakodnevno vezuju za Teletovića i Nurkića. Teletović je već nagovijestio da bi mogao propustiti kvalifikacije, ako mu njegov budući tim (u slučaju da napusti Phoenix) ne da zeleno svjetlo za dolazak na reprezentativno okupljanje. S Nurkićem je opet kompliciranija situacija. Općepoznata je saga iz posljednje dvije-tri godine i naduravanje na relaciji Košarkaški savez – Nurkić – Nurkićev menadžer Trnovčević. Iako je naglašavao da on nije uvjetovao svoj dolazak u reprezentaciju odlaskom Mahmutovića (gen. sekretara) i Konakovića (predsjednika Saveza), ipak je svojim izjavama Nurkić na indirektan način to učinio.

Istekom mandata spomenutim funkcionerima Saveza i ta je prepreka uklonjena te je sad otvoren put Jusufovom povratku u nacionalni tim. Osim ako se, naravno, ne pojavi neki novi Mahmutovići, Monakovići, ili neko treći. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se Nurkić zaista pojaviti na narednom reprezentativnom okupljanju. Je li sazrio ili ga još karakterizira infantilno ponašanje – na njemu je da potvrdi. Košarkaška reprezentacija BiH, kad je potpuna, može se suprotstaviti svakoj evropskoj reprezentaciji, a upravo nam takva treba u kvalifikacijama kad ćemo snage odmjeriti sa Švedskom i uvijek neugodnom Rusijom. Da smo u punom sastavu, ove bi kvalifikacije bile za naš tim lahak posao, no naša reprezentacija ne bi bila posebna da uvijek ne prolazi slične probleme.

Na vrh