Udruženje EMMAUS u dvije godine izgradilo i popravilo 69 kuća

22. May 2016. | 17:19 | A.D.
Udruzenje EMMAUS, izgradnja kuca

 

Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS u protekle dvije godine prikupio je pomoć od stranih i domaćih donatora, i organizovao izgradnju i rekonstrukciju 62 kuće tokom majskih poplava, ukupne vrijednosti radova više od 600.000 KM, dok je ukupna vrijednost izgradnje kuća sa doniranom humanitarnom pomoći u vrijeme poplava bila oko 2 miliona KM. Trenutno su u izgradnji tri kuće za socijalno ugrožene porodice, a u planu je izgradnja još četiri kuće.

Ovim je MFS – EMMAUS kao humanitarno udruženje u samo dvije godine organizovao izgradnju i rekonstrukciju 69 kuća za one kojima je pomoć bila ili je još uvijek potrebna.

Kad je riječ o izgrađenim i obnovljenim kućama tokom majskih poplava 2014., radi se o 49 kuća u Bosanskom Šamcu, 11 u Doboju i po jednoj kući u Doboj Jugu i Gračanici. Korisnici su bili ljudi koji nisu sami mogli finansirati radove ili su socijalno ugroženi.

Trenutno su u toku završni radovi na izgradnji dvije kuće, i to za socijalno ugroženu porodicu u Lukavici Rijeci Mirsade i Jasmina Suljkanović koja je započeta u martu ove godine, i za jetimsku porodicu u Mionici kod Gradačca, dok se rekonstrukcija kuće, također za jetimsku porodicu radi u Jelovče Selu kod Srebrenika. Vrijednost radova na ove 3 kuće je oko 90.000 KM.

“Tokom tradicionalnog Emmausovog ‘Međunarodnog omladinskog radnog kampa u Potočarima’ koji se u u julu ove godine u Srebrenci održava 11 put, počet će se sa izgradnjom dvije kuće za višečlane socijalno ugrožene povratničke porodice. Do kraja godine MFS – EMMAUS planira izgradnju još dvije kuće. U Tuzli će početi radovi na izgradnji kuće za jetimsku porodicu u vrijednosti oko 40.000 KM, a u Kalesiji je planirana izgradnja kuće za četvero djece bez roditeljskog staranja u vrijednosti oko 90.000 KM“, kazao je direktor MFS – EMMAUS-a Hamzalija Okanović.

 

  • Kuca porodice Suljkanovic u Lukavici (1)
  • Kuca porodice Suljkanovic u Lukavici (2)

Na vrh