Udruženje poslodavaca FBiH: 15 zakona za poboljšanje poslovnog ambijenta

30. Mar 2018. | 14:55 | NV
vladafbih3(1)

Iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) saopćili su kako u planu za 2018. godinu imaju aktivnosti definirane na rasterećenju privrede kroz sprečavanje uvođenja novih nameta i smanjenje cijene rada, smanjenje parafiskalnih nameta i uvođenje poreskih olakšica. Radit će i na konkretnim prijedlozima vezanim za izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) koje idu u pravcu pomjeranja roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a na zadnji dan u mjesecu, plaćanje PDV-a po naplati fakture, isključivanje prava na odbitni PDV za fakturu koja nije plaćena itd.

“UPFBiH će aktivno raditi na kreiranju i lobiranju za donošenje seta reformskih zakona. UPFBiH će, tako, uručiti Vladi FBiH 15 gotovih prijedloga zakona koji imaju za cilj olakšavanje poslovanja na razmatranje i dalju proceduru”, naveli su iz (UPFBiH).

Udruženje poslodavaca će 17. redovnu godišnju skupštinu UPFBiH u srijedu, 4. aprila 2018. godine u Kongresnoj dvorani Hotela Terme na Ilidži.

UFBiH će na Redovnoj skupštini pokrenuti inicijativu i insistirati na donošenju uredbe prema kojoj nijedan propis od neće moći biti usvojen, a da prethodno nije dobio mišljenje UPFBiH, u smislu kako će taj propis uticati na nova opterećenja poslovanja.

Insistirat će se, također, na izmjenama poslovnika o radu oba doma Parlamenta FBiH s ciljem da se na sjednice oba doma Parlamenta FBiH pozivaju predstavnici UPFBiH i da mogu učestvovati u parlamentarnoj raspravi o zakonima koji ste tiču poslovnog ambijenta, objavili su iz UFBiH, prenosi Patria.

 

NV / NAP

Na vrh