UEFA pokrenula postupak protiv Legije iz Varšave zbog transparenta o Drugom svjetskom ratu

7. Aug 2017. | 10:22 | NV
legia

UEFA je pokrenula kazneni postupak protiv kluba Legija Varšava, nakon što su njeni navijači u srijedu tokom utakmice u kvalifikacijama za Ligu prvaka protiv ekipe Astane, na jednoj tribini razvili veliki transparent o tematici Drugog svjetskog rata.

Naime, poljski navijači su postavili poljsku zastavu na kojoj stoji “1944”, a koju dijelom prekriva slika nacističkog vojnika koji drži pištolj uperen u glavu dječaka. Ispod toga je napisano da je “tokom Varšavskog ustanka Njemačka ubila 160 000 ljudi, a na hiljade njih su bili djeca”.

Poruka se odnosi na neuspješni pokušaj Poljaka da u Drugom svjetskom ratu organizuju ustanak protiv nacističke Njemačke. Poljski navijači su to uradili dan poslije 73. godišnjice neuspješne pobune.

Poruka dolazi i nakon najave Poljske da će od Njemačke tražiti nadoknadu štete za Drugi svjetski rat, dodaje RT.

Navijačima ovoga kluba nije prvi put da su u sukobu sa UEFA-om. Prije tri godine oni su na grb te organizacije postavili lik svinje i optužili tu organizaciju za korupciju.

Tom prilikom su Legija je bila kažnjena sa 80 hiljada eura. Nema sumnje da će i ovaj put UEFA kazniti ovaj poljski klub.

 

NV / foto Rafal Oleksiewicz / Global Look Press / RT

Na vrh