Ugalj će u Kini biti zabranjen

Kineska prijestolnica Peking, koja je stalno obavijena smogom, predstavila je plan o zabrani korištenja uglja do kraja 2020. godine

5. Aug 2014. | 18:36 | S.M
26608


Kina nastoji da se izbori sa smrtonosnim nivoem zagađenja u svim većim kineskim gradovima.

U planu, objavljenom na internet stranici gradske službe za zaštitu životne sredine, navodi se da će prioritet biti dat električnoj energiji i prirodnom gasu koji se koristi kao gorivo za grijanje, prenijela je agencija AP.

Kako javlja kineska novinska agencija Sinhua, Peking je 2012. četvrtinu električne energije koja je potrošena dobio iz uglja, a oko 22 posto njegovih sitnih čestica trenutno lebdi u vazduhu prijestolnice. Motorna vozila i industrijska proizvodnja su, kako ocjenjuje Sinhua, također veliki zagađivači u gradu sa 21 milion stanovnika.

Uprkos tom planu Pekinga, procjene su da će korištenje uglja u Kini u budućnosti porasti. Termoelektrane na ugalj su veliki proizvođači gasova sa efektom staklene bašte, zbog čega je Kina postala najveći svjetski emitent ugljen-dioksida (CO2) i drugih štetnih gasova.

Pritisak na centralnu vladu u Pekingu da se izbori sa zagađenjem je svakim danom sve veći, usljed ogromnog nezadovoljstva stanovništva zbog smoga i zagađenja vode i zemljišta.

Oznake: >

Na vrh