Ugljanin: Sandžak je historijska regija, a Bošnjaci su autohtono stanovništvo

21. Nov 2017. | 20:56 | NV
48866

Svečanom sjednicom u Novom Pazaru, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) obilježilo je danas Dan Sandžaka, ustanovljen u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) u Pljevljima, 20. novembra 1943. godine.

BNV je saopštio da je njegov predsjednik Sulejman Ugljanin kazao da je Sandžak “historijska regija u kojoj Bošnjaci čine autohtono stanovništvo”, ali da se “još od 1977. godine te činjenice brišu iz knjiga, udžbenika i iz statističkih podataka”.

Ugljanin je naveo da je Berlinskim kongresom 1878. godine, Sandžak dobio “međunarodno priznate granice između Srbije i Crne Gore kao ‘corpus separatum’ (zaseban entitet)”, a da su ga tokom Balkanskih ratova “zaposjele srpske i crnogorske snage”.

Podsjetio je na osnivanje ZAVNOS-a 1943. godine, kojim su građani Sandžaka formirali “vojsku, lokalne i regionalne organe vlasti, skupštinu, vladu, sve što treba jednoj državi”, a rekao je i da su na referendumu  krajem oktobra 1991. godine “građani Sandžaka glasali za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju, s pravom na priključenje jednoj od suverenih republika” Jugoslavije.

 

NV / Beta

Na vrh