Uhapšeni Saleh Kamel dijelio stipendije u BiH: BBI banka tvrdi da normalno nastavljaju s radom

6. Nov 2017. | 18:41 | NV
bbi(7)

Saudijski milijarder, princ Alwaleed bin Talal, zajedno sa najmanje 10 drugih prinčeva i ministara, priveden je u velikoj akciji lokalnih vlasti. Zvanični Rijad tvrdi da je akcija pokrenuta protiv korupcije i pranja novca u Saudijskoj Arabiji, javili su svjetski mediji.

Privedeni, čija imena su objavljena na društvenim mrežama, su neistomišljenici nedavno imenovanog prijestolonasljednika, princa Mohammeda bin Salmana. Princ Alwaleed bin Talal, koji je među privedenima, vlasnik je investicijske kompanije Kingdom Holding i jedan od najbogatijih ljudi na Bliskom istoku, a investirao je u kompanije kao što su Twitter, Apple i Citygroup.

Priveden je i Sheikh Saleh Kamel, milijarder koji, kako piše Al Jazeera, godišnje daje 500 stipendija za djecu bez jednog ili oba roditelja u Bosni i Hercegovini.

Fond Sheikh Saleh Kamel osnovan je 2010. godine na inicijativu Bosna Bank International i filantropa Sheikha Saleha Abdullaha Kamela iz Saudijske Arabije, osnivača i predsjedavajućeg finansijske i poslovne grupacije Dallah Al-Baraka.

Već šestu godinu zaredom iz Fonda Sheikh Saleh Kamel za 500 djece iz BiH, učenika i studenata, bude isplaćeno 600.000 američkih dolara godišnje.

Iz BBI banke tvrde za agenciju Patria  da Sheikh Abdullah Saleh Kamel i njegova grupacija Dallah al Baraka Group nemaju vlasničkog ni poslovnog udjela u Bosna Bank International i nemaju nikakvog utjecaja na poslovanje te banke.

“Bosna Bank International je u saradnji sa humanitarnim fondom Saleh Kamel organizovala podjelu 500 stipendija za djecu iz BiH, bez jednog ili oba roditelja”, kažu iz BBI banke za Patriju.

Također, odgovarajući na upit Patrije da li među uhapšenim ima i vlasnika odnosno osnivača BBI banke u BiH kažu:

“Medijske špekulacije o navodnim dešavanjima u Saudijskoj Arabiji nemaju nikakvog utjecaja na rad i poslovanje BBI banke, čiji je najveći vlasnik Islamska banka za razvoj (Islamic Development Bank) koja je u vlasništvu vlada 57 zemalja članica Organizacije islamske kooperacije (Organisation of Islamic Cooperation) i čiji su poslovni rejting vodeće svjetske rejting agencije kao što su Standard & Poor’s, Moody’s i Fitch Rating ocijenile sa AAA (triple A), što je ocjena koja se dodjeljuje samo najboljim i najsigurnijim finansijskim institucijama u svijetu”, dodali su iz BBI banke.

Inače, uhapšeni su i vlasnici tri najveće medijske grupacije: Alwaleed bin Talal, vlasnik televizijskog kanala Rotana, Awaleed Al Brahim, vlasnik medijske kuće MBC, te Saleh Kamel, vlasnik ART korporacije.

Među smijenjenim i privedenim ministrima su i princ Meteb bin Abdullah, šef Nacionalne garde, te Adel Fakeih, ministar ekonomije.

Abdullah al-Sultan, komandant saudijske mornarice, smijenjen je, a na njegovo mjesto postavljen je Fahad al-Ghafli.

 

NV / NAP

Na vrh