Ujedinili se NBL i SDU: Ovo je put kojim trebamo ići

14. Feb 2018. | 14:16 | NV
ibro pecanac

Predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Nermin Pećanac potpisali su Sporazum o ujedinjenju političkih partija prema kojem će određeni broj članova SDU BiH kooptirati u Glavni odbor i Predsjedništvo NBL-a, a na narednim općim izborima svi ranije utvrđeni kandidati SDU BiH za sve nivoe vlasti nastupit će u okviru lista NBL-a.

Predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić kazao je da politička lista koju predvodi nikada nije podlijegala šablonima karakterističnim za većinu političkih partija, pa ne čudi što su prvi koji počinju ujedinjavanje stranaka.

“Naš cilj je da pokažemo da se stvari mogu raditi i na drugačiji način, da možemo ostaviti po strani naše sujete ili neslaganja i ujediniti se radi zajedničkog izlaska na izbore i višeg cilja. Ovo nije koalicija, ovo je ujedinjavanje dvije političke opcije u jednu i ovo je primjer kako se i ostali trebaju ponašati ako želimo dobro ovoj zemlji i ovom narodu”, kazao je Hadžibajrić.

Dosadašnji predsjednik SDU-a Nermin Pećanac složio se da je ovo put kojim treba ići, te naveo kako je osnivač SDU-a Nijaz Duraković još 2007. godine, na Drugom kongresu stranke, tražio da se ide ka objedinjavanju opozicije i svih stranaka građanske orijentacije.

“Često sam isticao da je za ovakvo stanje u zemlji dobrim dijelom odgovorna i opozicija, njena razjedinjenost, sujete i međusobna konkurencija. Ujedinjavanje NBL-a i SDU prvi je korak u prevazilaženju ovog stanja. Mi smo dokaz da se može i drugačije i da se samo objedinjavanjem probosanski orijentisanih stranaka može suprotstaviti aktuelnoj vlasti i nacionalnom konceptu koji su nas doveli ovdje gdje smo danas”, kazao je Pećanac.

 

NV / NAP

Na vrh