Ukinut Twitter profil Juliana Assangea

25. Dec 2017. | 23:04 | NV
assange

“Oprostite, ova stranica ne postoji”, poruka je koju dobijete ukoliko probate otvoriti Twitter profil Juliana Assangea, osnivača i vlasnika Wikileaksa, prenosi NAP.

Trenutno nije jasno zbog čega ne postoji profil lidera organizacije koja je proteklih godina pustila mnoštvo tajnih dokumenata u javnost.

Ovaj problem primijećen je u ponedjeljak. Nema ni indicija da je ovo djelo hakera, ali niti toga da je Twitter (iz nekog razloga) ukinuo profil Assangeu.

Russia Today navodi da profil WikiLeaksa radi normalno, a o ovom problemu se do sada Assange nije oglašavao.

On boravi u ambasadi Ekvadora u Londonu, a vlasti Velike Britanije podsjećaju da će on biti uhapšen čim napusti okvire ambasade. Odatle, on može biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama gdje mu prijeti mrtna kazna zbog obajvljivanja tajnih podataka američkih vlasti. Zvanični London je više puta odbio dati garancije da Assangea neće isporučiti SAD, ukoliko bude uhapšen u Velikoj Britaniji.

Ekvador mu nudi politički azil, a zajedno sa humanitarnim aktivistima širom svijeta pozivaju London da Assangeu omoguće slobodan prolaz.

Podsjećamo, Švedska je u maju povukla optužnicu protiv njega – koja ga je teretila za seksualno zlostavljanje.

Ranije je UN panel ocijenio da se Assange nalazi u “arbitražnom pritvoru”.

Proteklih godina Assange koristi Twitter kao glasilo za komentiranje dešavanja u svijetu. Novoizabranim vlastima u Ekvadoru to se nije svidjelo, pa su pozvale Assangea da se “ne miješa” u unutrašnje poslove drugih država, nakon što je Assange napisao nekoliko twettova o dešavanju u Kataloniji.

Uprkos njegovom statusu – ova društvena mreža mu nikada nije omogućila plavu kvačicu – da njegov profil označe kao verificiran, prenosi Russia Today.

 

NV

Na vrh