Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju da su Sjevernoj Koreji omogućili izradu balističkih raketa

16. Aug 2017. | 08:00 | NV
north korea

Motor koji je navodno korišten u sjevernokorejskim raketama napravljen je u ukrajinskoj fabrici, ali isključivo za rakete nosače koje su isporučivane Rusiji. To je saopštila ukrajinska svemirska agencija, prenosi Tanjug.

“Takvi motori su se do 2001. godine proizvodili u ukrajinskoj fabrici Južmaš”, izjavio je šef ukrajinske svemirske agencije Jurij Radčenko novinarima, a prenosi AFP.

Motori RD-250 su, kako je dodao, korišteni u raketama nosačima “ciklon-2” i “ciklon-3” koje su isporučivane Rusiji.

“I motori i rakete nosači su se proizvodili u Južmašu u interesu Rusije”, kazao je Radčenko, dodajući da je ukupno proizvedeno 233 takvih raketa.

Prema informacijama Kijeva, Rusija danas posjeduje između 7 i 20 raketa “ciklon” i može da uradi šta god poželi sa motorima i nacrtima.

“Imaju te motore, ali imaju i dokumentaciju. Mogu da snabdiju motorima koga god hoće”, dodao je šef svemirske agencije.

 

Otkriće The New York Timesa

Američki list The New York Times je, pozivajući se na izvještaj eksperata, tvrdi da je brz napredak Sjeverne Koreje u razvoju raketa dugog dometa uslijedio nakon što je Pjongjang kupio raketne motore od jedne ukrajinske fabrike.

“Rakete korištene u nedavnim sjevernokorejskim testiranjima zasnovane se na motoru RD-250, koji se nekada proizvodio u ukrajinskom gradu Dnjepru”, zaključak je istraživanja Michaela Ellemana iz Međunarodnog instituta za strateške studije.

Radi se o interkontinentalnim balističkim raketama Hwasong-14 koje je Sjeverna Koreja nedavno uspješno testirala i nakon toga poručila da sada mogu gađati ciljeve na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država.

Ti motori su, kako se navodi u izvještaju, vjerovatno kupljeni od korumpiranih radnika, a kriminalnim putevima su prokrijumčareni do Sjeverne Koreje, negdje u trenutku između raspada Sovjetskog Saveza i aktuelne krize u Ukrajini.

 

Ukrajina i Rusija: Međusobne optužbe

Ukrajina je jučer oštro reagovala na pisanje pomenutog američkog lista navodeći da nikada nije Sjevernu Koreju snabdjevala odbrambenim tehnologijama.

Generalni konstruktor kompanije “Južnoje“ Aleksandar Degzjarev smatra da je moguće da je Sjeverna Koreja uspjela da kopira ukrajinske motore.

Zamjenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin kaže, komentarišući saopštenja o sjevernokorejskom “kopiranju“ ukrajinskih raketnih motora, da je to nemoguće bez Kijeva.

“Šta znače ’kopije motora‘? To nije slika ili skulptura. Da bi se izradila ’kopija‘ treba imati ili original motora ili detaljne crteže. A ne može se ni bez ukrajinskih stručnjaka sposobnih i spremnih da razviju proizvodnju na tuđoj tehnološkoj platformi. Na ovaj ili onaj način riječ je o krijumčarenoj isporuci mimo svih odgovarajućih međunarodnih zabrana“, napisao je Rogozin na svom profilu na Twittetu, a prenio Sputnjik.

Vršilac dužnosti direktora Državne kosmičke agencije Ukrajine Jurij Radčenko smatra da je objavu The New York Timesa inspirisala Rusija.

“Smatram da je visok stepen vjerovatnoće da su objavu u štampi inspirisali naši ’prijatelji’ iz Rusije, pošto su oni zainteresovani za to da podrivaju ugled naše zemlje“, rekao je Radčenko.

Ranije je sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine Aleksandar Turčinov izjavio da ukrajinski vojno-industrijski kompleks nije isporučivao oružje i vojnu tehnologiju u Sjevernu Koreju, podsjeća Tanjug.

 

Iznenadili i stručnjake

Za sada još uvijek nije jasno da li je neko Sjevernoj Koreji zaista ustupio nacrte, ili se pak radi o dostignuću naučnika u toj državi te s kojim razlogom i kako su im ustupljeni pomenuti nacrti.

Sjeverna Koreja se još nije očitovala o ovim optužbama, a veliki broj stručnjaka smatra da je ubrzano korejsko ovladavanje raketnim tehnologijama podržano iz vana.

Leon Panetta, bivši direktor američke agencije CIA, gostujući u programu CBS-a je izjavio da je američka strana ostala “iznenađena“ brzinom ovladavanja novih tehnologija od strane Sjeverne Koreje.

 

Moguće posljedice

Sada kada je Sjeverna Koreja ovladala ovim tehnologijama postavlja se pitanje ko je i na koji način toj državi uputio nacrte za ovo napredno oružje.

Ukrajinsku stranu posebno brine činjenica da je Sjeverna Koreja pod sankcijama i da joj je zabranjeno prodavati ovakve nacrte, a sa druge strane zvanični Kijev brine i mogućnost reakcije saveznika sa Zapada koji podržavaju vladu u Kijevu u borbi protiv ruskih pobunjenika na istoku zemlje. Radi se, ipak, o ugledu i kredibilitetu države.

Bivša premijerka Ukrajine Julia Timošenko, a sada lider opozicione stranke “Domovina”, napisala je na Facebook stranici svoje stranke da Ukrajinu čeka “katastrofa” ako se dokaže da su iz Ukrajine u Sjevernu Koreju odneseni nacrti. Međutim, tu objavu je kasnije uklonila.

Krivca za sada Ukrajina i Rusija međusobno nalaze na drugoj strani, ali još uvijek nema dokaza ko je Sjevernoj Koreji ustupio povjerljive nacrte raketa.

 

NV

Na vrh