Ukrajina proglasila Krim privremeno okupiranom teritorijom

Ukrajinski parlament u utorak je usvojio rezoluciju kojom se južni poluotok Krim proglašava "teritorijom privremeno okupiranom od Ruske Federacije", saopćila je pres-služba parlamenta

15. Apr 2014. | 21:35 | D.Z
21662

Novi zakon, kojim se uspostavlja specijalni pravni status za Krim, dobio je 228 glasova u parlamentu koji broji 450 poslanika, prenosi Xinhua.

U rezoluciji se navodi da se Krim, grad Sevastopolj, i zračni porostor i teritorijalne vode koje ih okružuju smatraju integralnim dijelom Ukrajine.

Rezolucijom se uvode putna ograničenja za posjete Krimu, zahtijevajući od turista specijalne dozvole za ulazak na poluotok.

Sudeći po rezoluciji, državna i privatna imovina na Krimu, uključujući morske platforme nafte i prirodnog gasa, ostat će u posjedu trenutnih vlasnika.

Krimski parlament je 17. marta proglasio nezavisnost od Ukrajine, nakon što su zvanični rezultati referenduma održanog širom poluotoka pokazali da je 96,77 posto Krimljana glasalo za pridruženje Rusiji.

Dan kasnije, ruski predsjednik Vladimir Putin i krimski čelnici potpisali su sporazum o prijemu Krimske Republike i grada Sevastopolja u Rusku Federaciju.

(Agencije)

Oznake: >

Na vrh