Ukrajina: Ruske trupe se vratile u kasarne

Ruske trupe koje su učestvovale u "manevrima" blizu ukrajinske granice vratile su se u kasarne, kazao je u ponedjeljak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u telefonskom razgovoru sa svojim američkim kolegom Chuckom Hagelom

29. Apr 2014. | 09:34 | I.Č
22296

"Rusija je bila prisiljena da pristupi manevrima blizu ukrajinske granice u perspektivi (ukrajinske) vojne akcije protiv civila. Čim su ukrajinske vlasti kazale da neće koristiti redovne vojne jedinice protiv nenaoružanog stanovništva, ruske trupe su se vratile u svoje kasarne", kazao je Šojgu, navodi se u saopćenju iz njegovog mninistarstva.

Ruski ministar je u telefonskom razgovoru kazao da je "režim u Kijevu", pod izgovorom da se bori protiv terorizma, okupio trupe "protiv svog vlastitog naroda" na jugoistoku zemlje. On je naveo da je bilo 80 tenkova, 130 oklopnih vozila i 15.000 vojnika.

On je također pozvao SAD da "ublaži retoriku" o ukrajinskoj krizi.

Šojgu je "kategorično demantirao tvrdnje o prisutnosti ruskih grupa za sabotažu na jugoistoku Ukrajine", naveo je isti nizvor.

Ukrajinske vlasti tvrde da naoružani "zeleni ljudi" u uniformama bez oznaka, koji učestvuju u napadima na ukrajinske uprave na istoku, čine dio ruskih specijalnih snaga, što Moskva demantira.

(Agencije)

Oznake: >

Na vrh