Ukrajinski Naftogas mora Rusima platiti više od dvije milijarde dolara

27. Dec 2017. | 15:33 | NV
plinsko postrojenje-ilustracija

Ukrajinski Naftogas, u skladu sa odlukom Arbitražnog suda u Stokholmu koji je potvrdio najvažnije tačke ugovora između ruskog Gasproma i Ukrajine o isporukama gasa, mora odmah da plati nešto više od dvije milijarde dolara na ime duga, uz dodatnih 600.000 dolara kazne za svaki dan neplaćanja, izjavio je potpredsjednik Gasproma Aleksandar Medvedev.

“Stokholmski arbitražni institut je priznao kao validne odredbe ugovora”, rekao Medvedev za rusku TV stanicu Rusija 24.

Prema riječima Medvedeva, tvrdnja ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da je Naftogas dobio slučaj je “najblaže rečeno čudna i čini da se zapitate da li je uopšte dobro obaviješten o rezultatima arbitraže”.

“Budući da je ukrajinska kompanija već isplatila ruskim partnerima 3,1 milijardu dolara, ukupna plaćanja u sporu koja bi trebalo da dobije Gasprom su dostigla sumu od 5,1 milijardu dolara”, dodao je Medvedev.

Švedski arbitražni organ je prošlog petka, 22. decembra, donio presudu u trogodišnjem sporu između Gasproma i Naftogasa, nakon čega su obje kompanije saopštile da su “odnijele pobjedu” u tom slučaju, prenosi agencija Reuters.

Dvije kompanije su u junu 2014. godine podnijele više milijardi dolara “teške” uzajamne tužbe pred sudom u Stokholmu, koji rješava komercijalne sporove, pri čemu su Gaspromove tužbe protiv Naftogasa uglavnom povezane sa kaznama za nedovoljno povlačenje gasa ukrajinske strane.

U skladu sa sopstvenom politikom, Arbitražni institut u Stokholmu je odbio da iznese komentar ili čak da potvrdi da posreduje u posljednjem slučaju, tako da, kako navodi Rojters, nije bilo moguće saznati konačnu presudu u ovom gasnom sporu.

 

NV / Srna

Na vrh