Umjetnici iz BiH gostuju i stvaraju u Beču

"Artist in Residence", gostujući boravci u Beču za umjetnice i umjetnike iz Bosne i Hercegovine, jedan je od programa u okviru Godine kulture Bosna i Hercegovina – Austrija 2016., koja se realizira pod motom "Upoznajmo se (bolje)"

18. Mar 2016. | 14:52 | A.D
56268

Težište Programa "Artist in Residence" ove je godine naročito usmjereno prema BiH, a omogućilo ga je austrijsko Savezno ministarstvo za Evropu, integraciju i inostrane poslove, u saradnji sa Quartier21 Muzejskog centra (Museumsquartier) u Beču.

Tamo su, među velikim brojem kandidovanih umjetnica i umjetnika i njihovih projekata, odabrani iz BiH i pozvani da, kao "Artists in Residence", u toku 2016. godine određeno vrijeme borave i rade Beču – Igor Bošnjak (sudjelovanje na izložbi "Gast/Arbeiter"), Elma Selman (projekt o temi "Žrtve silovanja"), Una Gunak (filmski projekt "Ostati u Bosni ili napustiti zemlju"), Irma Markulin (projekt "Raspad građanskih i trgovačkih porodica i njihovo sukcesivno nestajanje iz slike grada u periodu poslije Prvog svjetskog rata u BiH") te Lana Čmajčanin (projekt u saradnji sa Vojno-historijskim muzejom u Beču).

Cilj Programa "Artist in Residence" je bilateralna razmjena u oblasti kulture, upoznavanje, inovativni pristupi, podrška bh. kulturnim stvaraocima u njihovom radu i njihovom daljem razvoju, uključujući razmjenu iskustava i znanja.

Rezultati projekta će biti predstavljeni u okviru različitih kulturnih događaja i izložbi, u Austriji i BiH, saopćeno je iz Austrijske ambasade u BiH.

(Agencija FENA)

Na vrh