Umjetnička djela promoviraju kulturni dijalog

Sarajevo: Izložba umjetničkih djela "Ništavilo"

22. Nov 2013. | 09:38 | A.K
14867

Turski kulturni centar "Yunus Emre" Sarajevo od 21novembra do 10. decembra biće domaćin jednom od najistaknutijih turskih autora savremene umjetnosti, Metinu Guclu, koji se predstavlja izložbom umjetničkih djela "Ništavilo"

Kroz ovu izložbu teži se ka uspostavljanju i poboljšanju međukulturoloških dijaloga, razmjeni postojećih kulturnih vrijednosti, stvaranju međusobne interakcije te pronalasku puta za otvaranje mogućnosti za umjetnike koji žele da se istaknu i van granica svoje zemlje.

Autor Guclu kazao je da se prvi put nalazi u BiH te da mu se mnogo sviđa.

"BiH je lijepa, ali postoje i tragovi o kojima ljudi razmišljaju", pojasnio je Guclu, aludirajući na rat i nedaće koje je bh. narod prošao.

Govoreći o izložbi, on je kazao da je ona rezultat petogodišnjeg rada.

Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Turskog kulturnog centara "Yunus Emre" Sarajevo te uz saradnju sa East West Centrom Sarajevo i pod kuratorstvom Beste Gursu.

Gursu je večeras kazala da je ova izložba nastavak prethodne dvije izložbe koje su održane u proteklih četiri-pet godina.

"Prva je bila 2010. godine pod nazivom ‘Ukloniti zastor duše’, druga je bila ‘Praznina’, tako da ova zatvara te dvije izložbe", kazala je Gursu i dodala da je izložba "Ništavilo" tokom proteklih mjeseci održana i u Bruxellesu gdje je izazvala veliko interesiranje javnosti.

Prema njenim riječima, sada je prenesena u BiH u nadi da će stvoriti kulturni dijalog između umjetnika BiH i Turske.

"Dakle, da će ih okupiti na jednom mjestu i zaokružiti to sve", pojasnila je Gursu.

Član Međunarodne asocijacije umjetnosti u Turskoj Metin Guclu autor je mnogobrojnih samostalnih izložbi, a od kojih su najpoznatije "Praznina", "Ukloniti zastor duše", "Raspoloženje u gradu", "Noćna šetnja gradom", "Tama i svjetlost", "Odrazi svjetlosti", "Slijepe ulice i snovi" i mnoge druge.

(AA)

Na vrh