Umrla pjevačica Dolores O’Riordan, autorica antiratne pjesme “Bosnia”

16. Jan 2018. | 17:53 | NV
dolores

Pjevačica irskog benda The Cranberries, Dolores O’Riordan, preminula je iznenada u ponedjeljak u Londonu u 46. godini života.

Pjevačica je bila u kratkom posjetu Londonu, zbog muzičkog snimanja, a u posljednje vrijeme bila je lošijeg zdravlja, piše Independent.ie. Trenutno nije dostupno više informacija.

Njezin menadžment objavio je kratku službenu izjavu u kojoj stoji:

“Irska i internacionalna pjevačica Dolores O’Riordan preminula je iznenada u Londonu danas. Bilo joj je 46 godina. Glavna pjevačica i autorica irskog benda The Cranberries bila je u Londonu zbog kratkog snimanja. Trenutno nisu dostupni drugi podaci. Članovi porodice su shrvani i zamolili su za privatnost u ovim teškim trenucima.”

Tokom devedesetih godina pjevačica se angažovala u antiratnim aktivnostima, a na albumu „To the faithful departed“ objavila je pjesme „Bosnia“ i „Free to Decide“ u kojoj pjeva „rat je u Rusiji, u Sarajevu također…“.

Dolores O’Riordan bila je i dio ansambla Pavarotti i prijatelji na CD-u koji je snimljen u čast djeci Bosne i Hercegovine, 1996. godine.

Pjevačica rođena u Limericku u Irskoj, svjetsku slavu stekla je u bendu The Cranberries njihovim hitovima poput „Zombie“, „Linger“ itd. Dolores je posljednju objavu na društvenim mrežama objavila je u četvrtak 4. januara na Twitteru. Uz sliku sebe i mačke napisala je: “Zdravo Gio. Idemo u Irsku.”

Nedavno je s bendom nastupala u Južnoj Americi, tada je objavila fotografije fanova iz grada Lime u Peruu, u decembru prošle godine.

U grupi je počela pjevati nakon što je prošla na audiciji, s Cranberriesima je snimila šest albuma u 13 godina, nakon toga je O’Riordan započela solo karijeru. No ponovno od 2009. The Cranberries opet sviraju zajedno.

Pjevačica se 1994. udala za Dona Burtona, koji je radio kao menadžer grupe Duran Duran, rastali su se 2014. nakon 20 godina braka, a zajedno imaju troje djece Taylora Baxtera, Molly Leigh i Dakotu Rain.

 

NV / NAP

Na vrh