Umro Adnan Khashoggi, najveći saudijski trgovac oružjem

7. Jun 2017. | 10:20 | NV
khasoggi NYT

Sinoć je u 82. godini u Lonodu preminuo Adnan Khashoggi, najveći trgovac oružje iz Saudijske Arabije i čovjek koji je bio uključen u brojne političke procese širom svijeta.

Vijest o njegovoj smrti saopštila je njegova porodica, prenosi The New York Times.

Kada su 1973. godine arapske države odlučile da nabave moderno oružje, a poslije rata sa Izraelom, Khashoggi je bio njihova primarna veza sa američkim proizvođačima oružja. U tu svrhu izdvojene su milijarde dolara.

Sebe je oslovljavao kao “najbogatijeg čovjeka na svijetu”, a njegovo bogatstvo se u ranim osamdesetim godinama prošlog stoljeća procjenjivalo na 40 milijardi dolara, podsjeća NYT.

Živio je otmjeno i u svom vlasništvu je imao veliki broj luksuznih nekretnina. Bio je i vlasnik najveće jahte na svijetu (Nabila – što je bilo i ime njegove kćerke) na kojoj je sniman film James Bond, a kasnije je tu jahtu kupio Donald Trump, zajedno sa tri aviona.

U jednom članku magazina Times iz 1987. godine stoji da je izjavio da dnevno troši 250 hiljada dolara. Ubrzo nakon ovoga članka doživio je bankrot, ali je i dalje nastavio da živi luksuzno.

Khashoggi je rođen u Meki 1935 godine, kao jedno od šestero djece turskog ljekara koji se brinuo o kralju Ibn Saudu.

Bio je uključen u iransku talačku krizu i pregovore američkog predsjednika Ronalda Reagana sa Irancima o oslobađanju američkih talaca, kao i u poslove vezane za pobunjenike u Nikaragvi.

Bio je i poznat po ekstravagantnim zabavama za svjetski jet set, pa je ponio nadimak “saudijski Gatsby”, prenosi Beta.

Više puta je bio privođen, ali nikad osuđen za različita djela koja su mu se stavljala na teret.

 

NV / foto NYT

Na vrh