Umro akademik Vladimir Premec

23. Mar 2018. | 23:40 | NV
vladimir_premec

Akademik Vladimir Premec, profesor emeritus Filozofskog fakulteta u Sarajevu, umro je u petak navečer u 79. godini, potvrđeno je medijima iz matičnog fakulteta uglednog profesora.

Filozof i prevodilac Vladimir Premec rođen je 1939. godine u naselju Gola kod Koprivnice u Hrvatskoj. Završio je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu 1958., a studij filozofije i komparativne književnosti završio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1965. godine.

Doktorsku disertaciju odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1968. godine, a od 1967. radi na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Biran je 1970. za docenta, 1975. za vanrednog, a 1982. godine za redovnog profesora na Odsjeku za filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bio predsjednik Vijeća Odsjeka za filozofiju u tri navrata i prodekan Filozofskog fakulteta (1977–1979). Penzionisan je 2009. godine.

Osnovni predmet proučavanja Vladimira Premeca je historija filozofije.

Objavio je i preveo veći broj knjiga. Bio je predsjednik Društva za filozofiju, sekretar Hrvatskog filozofskog društva, član Kruga 99 (potpredsjednik), počasni član društva Assoziatione Nicolo Copemico – Alunni del ateneo Estense, Ferrara, Italija, dobitnik priznanja (Počasni doktorat) “Doctoratus philosophiae honoris causa” na Università di Ferrara, Italija 1997, te International Peace Prize, United Cultural Convention sitting in the United States of America. Član je P.E.N Centra BiH. Dopisni je član ANU BiH.

 

NV / INS / foto BHRT

Na vrh