Umro ruski ambasador u UN-u Vitali Čurkin, autor rečenice “Rusija nije banana republika“

20. Feb 2017. | 20:03 | NV
ria

Kako prenose svjetski mediji večeras u New Yorku, u bolnici, u 64. godini života umro je Vitali Čurkin, ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama.

Radi se o vrhunskom ruskom diplomati i njegov odlazak je veliki gubitak za rusku diplomatiju

Prema istim izvještajima Čurkin je umro uslijed srčanih problema.

U svojoj diplomatskoj karijeri obavljao je mnoge funkcije, a bio je uključen i u dešavanju u bivšoj Jugoslaviji, budući da je od 1992. do 1994. godine bio zamjenik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije i Specijalni predstavnik Predsjednika Ruske Federacije u razgovorima o bivšoj Jugoslaviji.

Ono po čemu će Čurkin biti upamćen u BiH jeste njegovo glasanje protiv britanske Rezolucije o genocidu u Srebrenici 2015. godine.

Međutim, manje poznata u našoj javnosti je njegova anegdotalna rečenica o Rusiji kao “banana republici“, a koju je izgovorio u vezi događaja u Goraždu 1994. godine.

Naime, snage Radovana Karadžića su napadale na zaštićenu enklavu UN-a, pa je Čurkin lično intervenisao da bosanski Srbi prestanu sa napadima, a tada je bio u devetodnevnom putovanju bivšom Jugoslavijom. Karadžić je poslušao Čurkina i prekinuo napade na Goražde, ali samo do onog trenutka kada je Čurkin otišao u Moskvu, pa je odmah nastavio napade na Goražde.

Takav odnos Karadžića prema Rusiji Čurkina je naljutio. U intervjuu koji je tada dao Interfaksu, Čurkin je rekao da je vrijeme da Rusija prekine razgovarati sa bosanskim Srbima. On je tada rekao: “Vrijeme za razgovore je završeno. Bosanski Srbi moraju shvatiti da je saradnja sa Rusijom, saradnja sa svjetskom silom, a ne sa banana republikom.“

Zatim je dodao da kod bosanskih Srba “nema iskrene želje da postignu dogovor“ u trenucima kada imaju sastanke sa predstavnicima UN-a. “Oni samo kupuju vrijeme“, rekao je tada Čurkin.

“Kada su Srbi rekli da je čitav svijet udružen protiv njih i da bi im mi trebali pomoći, mi smo to učinili samo ako će oni slušati naše instrukcije. Umjesto toga, bosanki Srbi koriste rusku politiku kao paravan“, zaključio je Čurkin.

 

NV / foto ria.ru

Na vrh