UN, Kina i Rusija: Podržavamo pregovore SAD i Sjeverne Koreje

10. Mar 2018. | 11:11 | NV
trump_kim_jong_un

Generalni sekretar UN Antonio Guterres ohrabren je planiranim sastankom predsjednika SAD Donalda Trumpa i lidera Sjeverne Koreje Kim Jong Una, prenio je Tanjug.

“On je pohvalio vođstvo i viziju svih strana i potvrdio svoj stav podrške svim naporima za mirnu denuklearizaciju Korejskog poluostrva u skladu sa postojećim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN”, rekao je portparol Guterresa, prenosi Reuters.

Predsjednik Kine Xi Jinping kazao je u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom da cijeni njegovu želju da riješi pitanje Sjeverne Koreje političkim putem, objavili su kineski državni mediji.

Reuters prenosi da je Xi rekao Trumpu da se nada da sve strane mogu da pronađu dobru volju i izbjegnu bilo kakvo djelovanje koje bi moglo da naruši ili se umješa u poboljšanu situaciju na Korejskom poluostrvu.

Reuters prenosi da je državni sekretar SAD Rex Tillerson objavio da se američka politika po pitanju Sjeverne Koreje koju sprovodi State Department pokazala uspješnom.

“Kao što smo vidjeli u posljednja 24 časa, uspjela je politika koju smo usvojili (po pitanju Sjeverne Koreje) i koju sprovodi State Department”, kazao je Tillerson na konferenciji za medije u kenijskoj prestonici Najrobiju.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov pozdravio je vijest o planiranom sastanku američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una.

Lavrov, koji se nalazi u posjeti Adis Abebi, istakao je da je to “korak u pravom smjeru”, prenijela je agencija Tass.

Lavrov je izrazio očekivanje da će se dogovor primjeniti jer je to, kako je naglasio, “neophodno za normalizaciju situacije na korejskom poluostrvu”.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un pozvao je američkog predsjednika Donalda Trumpa na sastanak, a Trump je poziv “rado” prihvatio, što predstavlja preokret bez presedana u odnosima dvije zemlje. Međutim, Trump je naknadno sastanak uslovio i konkretnim potezima Sjeverne Koreje, naglašavajući da sankcije prema toj zemlji do daljnjeg ostaju na snagi.

Portparolka američkog predsjednika Sarah Sanders rekla je da će mjesto i vrijeme sastanka dvojice lidera biti naknadno utvrđeni.

Švicarska je jučer ponudila SAD i Sjevernoj Koreji da ta država bude domaćin razgovora dvojice lidera.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in smatra da bi sastanak Trumpa i Kima mogao da dovede do toga da se Pjongjang odrekne svog programa nuklearnog naoružanja, piše Tanjug.

 

NV / foto AFP

Na vrh