UN: Moguće novo “Arapsko proljeće”

2. Dec 2016. | 08:46 | NV
An anti-government protester holds a sign reading "Game Over" in Tahrir square in downtown Cairo, Egypt, Saturday, Jan. 29, 2011. Thousands of anti-government protesters returned to Cairo's central Tahrir Square, chanting slogans against Egyptian President Hosni Mubarak and demanding his departure. (AP Photo/Ben Curtis)

Izvještaj Ujedinjenih nacija, koji je jučer objavljen, upozorava na mogućnost novog “Arapskog proljeća”, prenosi presstv.ir.

Izvještaj je predstavila UN-ova organizacija za razvoj (UNDP), koja je pozvala arapske države da iskoriste “historijsku priliku” da razvoj svojih država utemelje na znanju urbanih i dobro obrazovanih mladi ljudi.

Ako vlasti ne budu uspjele da im osiguraju da oni pokažu svoje potencijale, ti mladi ljudi mogli bi podstaći proteste slične onima od prije šest godina kada se desilo “Arapsko proljeće.”

U izvještaju se kaže da je stopa nezaposlenosti mladih u arapskim državama velikih 30%, što je puno više od svjetskog prosjeka koji iznosi 14%.

Da bi uspjele u zamisli da zaposle sve te mlade ljude, arapske države bi trebale kreirati 60 miliona radnih mjesta do 2020. godine.

U izvještaju stoji da je čak trećina stanovništva te regije staro između od 14 do 29 godina, a da bih dio njih možda mogao pribjeći nasilju prije nego uhodanim društvenim mehanzmima.

 

NV / foto ceasefiremagazine.co.uk

Na vrh