UN pozvale na hitno i potpuno ukidanje blokade u Jemenu

3. Dec 2017. | 09:57 | NV
jemen_saudi

Nekoliko agencija Ujedinjenih nacija pozvalo je arapsku koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom da hitno i u potpunosti ukine blokade u Jemenu, prenosi B92.

“Zajedno pozivamo koaliciju da hitno i u potpunosti otvori sve luke u Jemenu na Crvenom moru i da olakša pristup i slobodno kretanje humanitarne pomoći”, navodi se u saopštenju.

Blokada luka i aerodroma u Jemenu koje je nametnula Saudijska Arabija 4. novembra nakon ispaljivanja rakete iz Jemena prema njenom tlu, otežava dostavu humanitarne pomoći toj zemlji gdje vlada nestašica hrane i lijekova.

Blokada je prošle sedmice djelimično uklonjena poslije pritiska međunarodne zajednice na Saudijsku Arabiju, ali su UN tada ocijenile da blokada treba da bude u potpunosti otklonjena.

“Jemenu prijeti jedna od najvećih gladi ove ere. Više od osam miliona ljudi bi moglo da umre od gladi bez hitne pomoći”, navodi se u zajedničkom saopštenju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR) i Agencije UN za djecu (UNICEF).

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija od 26. marta 2015. godine bombarduje Jemen zbog borbe protiv šiitskih pobunjenika Husa. Pored bjesomučne vojne kampanje u kojoj stradaju civili, Saudijska Arabija i njeni saveznici nisu napravili značajniji vojni uspjeh, a Husi kontrolišu i Sanu, glavni grad Jemena.

Jemen je pogođen teškom humanitarnom krizom i rizikom gladi. U građanskom ratu u toj zemlji je od marta 2015. godine poginulo skoro 9.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbjeglištvu. Zdravstvena i sanitarna infrastruktura je skoro potpuno uništena.

Nakon više od 30 mjeseci bombardovanja Jemena i razaranje infrastrukture te zemlje, blokada dostave humanitarne pomoći je došla naknon što su Husi ispalili balističku raketu prema aerodromu u Rijadu, a za koju je Saudijska Arabija tvrdila da je presretnuta i da nije pogodila cilj.

Mnoge organizacije kritikovale su i Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i Njemačku te druge države kojoj Saudijskoj Arabiji prodaju oružje koje oni koriste u Jemenu. Također, pojedini političari su kritikovali ovakav nastup država Zapada.

 

NV

Na vrh