UN traži od Mijanmara da prestane sa progonom i ubistvima tamošnjih muslimana

30. Nov 2016. | 09:41 | NV
roh

Brutalno postupanje vlasti Mijanmara sa manjinskim Rohinja muslimanima, ali i postupanje različitih ekstremističkih grupa prema ovome narodu, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

South China Morning Post piše da je reputacija dobitnice nobelove nagrade Aung San Suu Kyi i njene vlade ozbiljno ugrožena, a Ujedinjene nacije traže istragu optužbi da se pripadnike muslimanske zajednice ubija i protjeruje u susjedni Bangladeš.

Adama Dieng Specijalni savetnik UN-a za spriječavanje genocida, izjavio je da “optužbe moraju biti hitno provjerene”, nakon što su stigle informacije da u državi Rakhine traje progon i ubistva muslimana, koje tamošnje vlasti terete za ubistvo devet policajaca.

“Ako su optužbe tačne, hiljadi života su u riziku. Reputacija Mijanmara, njegove nove vlade i njegove vojske je isto stavljena na kocku zbog ove stvari”, rekao je Adama Dieng i dodao da “Mijanmar mora pokazati posvećenost vladavini prava, ljudskim pravima svoje cjelokupne populacije.”

Podsjetimo, Rohinja muslimani su manjinska zajednica u ovoj azijskoj državi, a koja je često na meti većinskog budističkog stanovništva, dok pripadnici pojedinih ekstremističkih grupa često napadaju sela koja nastanjuju Rohinje i pale i uništavaju ih u potpunosti. Problem Rohinja traje godinama, ali vlasti ne poduzimaju mnogo da ih zaštite. Sa druge strane, Aung San Suu Kyi je dobitnica Nobelove nagrade za mir je miljenica Zapada, jer je dugo godina bila opozicija tamošnjoj vojnoj hunti koja je upravljala državom. Kada je hunta sklonjena, Aung San Suu Kyi je postala najuticajnija osoba u državi. Međutim, ni ona se nije pretjerano istakla u borbi za manjinske muslimane, pa su je ljudi širom svijeta kritikovali zobg toga.

 

NV / foto philstar.com

Na vrh