UN: Uspostavljanje specijalnog predstavnika za Mijanmar uprkos protivljenju Kine i Rusije

25. Dec 2017. | 08:17 | NV
Mr. Antonio Guterres former United Nations High Commissioner for Refugees addressed the press at the stakeout after the casual meeting with member states

Generalna skupština Ujedinjenih nacija zatražila je od Mijanmara da okonča vojnu kampanju protiv muslimana Rohinja i zatražila je uspostavljanje specijalnog predstavnika UN, uprkos protivljenju Kine, Rusije i nekoliko regionalnih država, prenosi Srna.

Rezolucija koju je predložila Organizacija islamske saradnje (OIS) usvojena je sa 122 glasa “za”, deset “protiv” i 24 uzdržana.

Kina, Rusija, Kambodža, Laos, Filipini i Vijetnam pridružili su se Mijanmaru u izjašnjavanju protiv rezolucije, što su učinili Bjelorusija, Sirija i Zimbabve.

U rezoluciji se poziva Vlada da dozvoli pristup humanitarnim radnicima, da osigura povratak svih izbjeglica i da se odobri puno pravo na državljanstvo Rohinjgama.

Od generalnog sekretara UN Antonia Guterresa traži se da imenuje specijalnog predstavnika za Mijanmar.

Od kraja avgusta kada je pokrenuta vojna operacija u državi Rakina odatle je pobjeglo više od 650.000 Rohinja muslimana.

Vlasti Mijanmara insistiraju na tome da je kampanja usmjerena na iskorijenjavanje militanata Rohinja koji su napadali policijske položaje, ali UN tvrde da je nasilje dostiglo nivo etničkog čišćenja. Mnogi su nasilje u ovoj državi okarakterisali kao genocid.

 

NV

Na vrh