Una Regata počinje u srijedu i trajat će četiri dana

Nacionalni park (NP) Una ove godine organizira 43. Internacionalnu turističku Una regatu, koja će biti održana od srijede, 29. jula do subote, 1. augusta, rečeno je na danas u Bihaću održanoj konferenciji za novinare, na kojoj su predočeni detalji manifestacije

27. Jul 2015. | 17:17 | D.R
44487


Nakon okupljanja učesnika u kampu u Martin Brodu, za srijedu uveče predviđeno je svečano otvaranje Regate i zabavni program. Učesnici će u tri etape preveslati oko 100 kilometara.

Prvog dana vozi se etapa od Martin Broda, preko Kulen Vakufa do Štrbačkog buka. Dan kasnije nastavlja se veslati do Bihaća, te u subotu do Bosanske Krupe, gdje će biti upriličeno i svečano zatvaranje.

"Očekujemo između 300 i 400 učesnika, najviše iz BiH i regiona, odnosno zemalja bivše Jugoslavije, međutim imamo već i neke predbilježbe iz Australije, Italije i Mađarske, tako da će regata imati prefiks internacionalna u pravom smislu te riječi", – istakao je direktor NP Una Amarildo Mulić.

Po njegovim riječima, u svim kampovima biće organiziran bogat zabavni program, tako da se očekuje da će tokom četiri dana kampove Una regate posjetiti između 20.000 i 30.000 posjetilaca.

Kotizacija za učešće na ovogodišnjoj Una regati iznosi 30 KM, a značajna pažnja posvećena je sigurnosti učesnika.

Za razliku od prošle godine kada je bio visok, ove godine nizak vodostaj mogao bi praviti probleme tokom plovidbe.

"Taj problem najviše će se odraziti u rejonu Štrbačkog buka, gdje su “uska grla”, ali kako uz sebe imam iskusne pilote-kajakaše i ronioce, smatram da ćemo se vrlo lako odhrvati s tim problemom", – kazao je ovogodišnji kapetan Una regate Samir Karabašić.

Predsjednik Ronilačkog kluba “Una” Bihać Mujo Begatović složio se s njim, dodajući da je najbitnije da ih učesnici slušaju na kritičnim mjestima, s obzirom na njihovo bogato iskustvo, te da se pridržavaju njihovih uputa, kako bi bezbjedno doplovili do svojih odredišta.

Na vrh