UNICEF: Od početka intervencije Saudijske Arabije u Jemenu ubijeno gotovo 1 400 djece

12. Jan 2017. | 11:01 | NV
Meritexell Relano AFP

UNICEF je jučer saopštio da je od marta 2015. godine u Jemenu ubijeno gotovo 1 400 djece, prenosi Sputnjik.

To je izjavila Meritxell Relano, predstavnik UNICEF-a u Jemenu, te dodala da je “preko 2 140 djece ranjeno. Stvarni brojevi su ustvari veći”, rekla je ona u izvještaju koji je objavljen na stranici organizacije UNICEF.

Relano je istakla da je preko 2 000 škola uništeno, oštećeno, pretvoreno u sklonište za izbjeglice ili pretvoreno u vojne objekte.

Izvještaj obuhvata period od kada je Saudijska Arabija zajedno sa svojim saveznicima počela bombardovanjem siromašnog Jemena. U tom bombardovanju žrtve su uglavnom civili, a zabilježeni su napadi na vjenčanja, dženaze, škole, bolnice i druge objekte u kome isključivo se okupljaju civili.

Posljednji takav napad u blizini škole izveden je u utorak na sjeveru Jemena, a u njemu je stradalo pet civila od čega dvoje djece, prenosi presstv.ir.

Međunarodna zajednica je više puta osudila saudijski režim za ove zločine, ali daljnje korake nije poduzimala. Šta više, najveće količine sofisticiranog oružja Saudijska Arabija nabavlja od Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Njemačke u kojima su više puta političari i zvaničnici protestvovali protiv odluke njihove vlade da se nastavi prodaja oružja saudijskom režimu.

 

NV / foto AFP

Na vrh