Unicef: U tri mjeseca poginulo 25-ero palestinske djece

Unicef je dokumentirao smrt 25-ero palestinske djece za tri posljednja mjeseca u 2015. godini, u punom valu napadu, uglavnom izvedenih noževima koje su izveli mladi Palestinci, a alarmantno je stanje broja zatočene djece od Izraela, rekordan broj u posljednjih sedam godina

14. May 2016. | 17:46 | A.H.
palestinski-djecak

U toku tri posljednja mjeseca 2015. godine “25-ero palestinske djece, od kojih je pet djevojčica, ubijeno je, a 1.310 povrijeđeno širom palestinske države: 23 djece (19 dječaka, četiri djevojčice) je ubijeno na Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu i dvoje u Pojasu Gaze”, saopćila je UN-ova agencija u svom izvještaju o posljednjem trimestru 2015. godine.

U isto vrijeme, “tri izraelska dječaka su povrijeđena u blizini naselja na Zapadnoj obali i Zapadnom Jerusalemu u Izraelu”.

Unicef je izrazio “veliku zabrinutost u pogledu pretjerane upotrebe sile, posebno u slučajevima kada su palestinska djeca pogođena od izraelskih sigurnosnih snaga nakon što su izvedeni ili se sumnjalo da je izveden napad nožem”.

Unicef osuđuje činjenicu da nije provedena nikakva akcija, navodeći posebno primjer maloljetnice od 17 godina koju su odveli izraelski vojnici da bi je pretresli na kontrolni punkt u blizini Hebrona, na jugu Zapadne obale, prije nego što su je upucali s najmanje pet metaka.

Druga velika zabrinutost Unicefa, koji redovno osuđuje loš tretman djece u izraelskom sudskom sistemu, jedinom koji se primjenjuje nad Palestincima okupiranih teritorija, je pritvaranje djece.

Krajem 2015. godine, “422-je djece od 12 do 17 godina, od kojih je osam djevojčica, bilo je zatočeno u vojnim ustanovama”. “Radi se o najvećem broju od marta 2009. godine”, objavio je Unicef.

Izraelski zakon odobrava da se sudi palestinskoj djeci od 12 godina, činjenica jedinstvena u svijetu, prema Unicefu.

U cijeloj godini, u prosjeku 219 palestinske djece bilo je zatočeno u vojnim ustanovama svakog mjeseca, “ili 15 posto više od mjesečnog prosjeka u 2014. godini”, objavio je AFP.

Agencije (FENA)

Na vrh