Univerzitet u Bihaću upisan u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta upisala je još jednu ustanovu u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini, a radi se o Univerzitetu u Bihaću, saopćeno je danas iz te agencije

13. Oct 2015. | 17:45 | S.M
48284


Ova visokoškolska ustanova upisana je na osnovu rješenja o akreditaciji koje donosi nadležna obrazovna vlast, odnosno u konkretnom slučaju Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona (USK), te preporuke o akreditaciji, koju je izdala Agencija.

Prethodno, kako je to i propisano Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH, Agencija je za ovu visokoškolsku ustanovu provela postupak ocjenjivanja usklađenosti rješenja o akreditaciji sa minimalnim standardima iz područja visokog obrazovanja i kriterijima za akreditaciju visokoškolskih ustanova.

Nakon što je Agencija utvrdila usklađenost rješenja o akreditaciji, izvršen je upis u Državni registar. Rok važenja akreditacije za ovu ustanovu je pet godina.

Akreditacija je potvrda standarda kvaliteta rada visokoškolske ustanove u skladu sa Kriterijima za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH i Standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u Evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Državni registar predstavlja službenu evidenciju o akreditovanim visokoškolskim ustanovama u BiH, čije vođenje je prema Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju u isključivoj nadležnosti Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta, navodi se u saopćenju.

(Agencija FENA)

Na vrh