Univerzitet u Sarajevu posjetio direktor Aleksandrijske biblioteke

23. Nov 2016. | 18:03 | NV
IMG_5111

Direktor Aleksandrijske biblioteke gospodin Ismail Serageldin posjetio je u utorak 22. novembra 2016. godine Univerzitet u Sarajevu gdje se susreo sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom. Sastanku su prisustvovali i prorektori Univerziteta: prof. dr. Željko Šain, prof. dr. Aleksandra Nikolić i prof. Zijad Mehić, te prof. dr. Zlatko Lagumdžija sa Ekonomskog fakulteta, prof. dr. Adnan Pašić sa Arhitektonskog fakulteta i gospođa Bedita Islamović, zamjenica direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Uz riječi dobrodošlice, direktoru gospodinu Serageldinu su predstavljene aktivnosti Univerziteta u Sarajevu planirane s ciljem kontinuiranog razvoja i uključivanja Univerziteta u savremene evropske i svjetske akademske tokove. Tokom susreta razmatrane su mogućnosti saradnje između Univerziteta u Sarajevu i Aleksandrijske biblioteke, te je posebna pažnja posvećena predstavljanju projekta „Biblioteka Univerziteta u Sarajevu“ čija je realizacija u toku uz finansijsku podršku Kraljevine Saudijske Arabije. Tom prilikom prof. dr. Adnan Pašić je prezentirao idejni projekat „Biblioteke Univerziteta u Sarajevu“.

Izražena je obostrana spremnost za ostvarivanje saradnje, a prvi korak u njenom uspostavljanju bit će organiziranje predavanja gospodina Serageldina na Univerzitetu u Sarajevu.

Gospodin Ismail Serageldin osnivač i direktor Bibliotheca Alexandrina, autor je preko 100 knjiga i monografija, te oko 500 naučnih radova iz različitih oblasti, uključujući biotehnologiju, ruralni razvoj, održivost, te vrijednost nauke u društvu. Diplomirao je na Univerzitetu u Kairu a zvanje magistra i doktora nauka stekao je na Harvard Univerzitetu. Dobitnik je 35 počasnih doktorata.

 

NV

Na vrh