Unuk osnivača Muslimanske braće protjeran iz Francuske

9. Apr 2017. | 18:32 | NV
ramadan hani

Hani Ramadan, čiji je djed Hassan al-Banna osnivač Muslimanske braće, uhapšen je u Francuskoj i vraćen u Švicarsku gdje je nastanjen, piše španski El Mundo.

Hani Ramadan je protjeran iz Francuske jer je bio “prijetnja po javnu sigurnost” saopštio je Matthias Fekl, uposlenik ministarstva unutrašnjih poslova u Švicarskoj.

Naime, on je krenuo na konferenciju u francuski grad Colmar, iako mu je već 7. aprila Francuska zabranila ulazak na svoju teritoriju. Francuski policajci su presreli Ramadana i ispratili ga do granice zbog potrebe “borbe protiv ekstremizma i radikalizacije”, saopšteno je iz francuske policije, piše El Mundo.

Hani Ramadan je švicarski državljanin i direktor Islamskog centra u Ženevi. Doktor je filozofije sa Univerziteta u Ženevi, autor je nekoliko knjiga i članaka o islamu. Više puta do sada je održavao predavanja u Francuskoj i u drugim državama svijeta.

Njegov brat je Tariq Ramadan koji je veoma cijenjena osoba u akademskim krugovima na Zapadu i gostujući je predavač na najprestižnijim univerzitetima širom svijeta. Magazin Time ga je 2004. godine proglasio jednom od 100 najuticajnijih osoba na svijetu.  Međutim, njegov pogled na islam se razlikuje od njegovog brata. Tariqa se smatra osobom koja promoviše “zapadnjački islam” prilagođen Zapadu.

I dok je jedan dobrodošao širom Zapadne Evrope (čak je bio angažovan od strane britanskog ministarstva vanjskih poslova), drugom se zabranjuje ulazak u Francusku. Ovu razliku među njima, Hani Ramadan je jednom prilikom opisao riječima da su njih dvojica “dvije strane jedne monete”.

 

NV / foto El Mundo / AFP

Na vrh