Uoči velikog skupa: Šta može donijeti ovogodišnji Svjetski ekonomski forum

22. Jan 2018. | 23:08 | NV
davos-town

Svjetski ekonomski forum koji se svake godine tradicionalno održava u skijaškom centru Davos u Švicarskoj, zvanično počinje u utorak, 23. januara, piše Patria. I dok su tradicionalni, vrhovni ciljevi samita globalna povezanost i saradnja, ovogodišnji skup ima za temu ‘stvaranje zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu’.

Iako američki predsjednici tradicionalno ne učestvuju u Svjetskom ekonomskom forumu, elitni skup će ugostiti predsjednika Donalda Trumpa koji će pred velikim svjetskim imenima promovirati ciljeve već započete kampanje ‘Amerika na prvom mjestu’, s fokusom na jačanje američke industrije i biznisa. Prije Trumpa, skupu je prisustvovao bivši predsjednik Bill Clinton, sada već davne 2000. godine.

Godišnjoj konferenciji prisustvovat će i Emmanuel Macron, Theresa May, Angela Merkel, Justin Trudeau i mnogi drugi državnici.

Teško je povjerovati da je ovaj elitni događaj imao veoma skroman početak. Davne 1971. godine, Klaus Schwab organizovao je mali skup kako bi predstavio američke rukovodne tehnike evropskim firmama koje su loše poslovale.

Davos je od tada prerastao u godišnji susret više od 3.000 svjetskih lidera iz oblasti finansija, politike i biznisa, a sve u cilju ‘unaprijeđenja stanja u svijetu’.

Tokom trodnevnog susreta, konferencijski centar u malom ski centru Davos ugostit će učesnike u panel diskusijama i seminarima. Na dnevnom redu su globalne teme koje se ponavljaju iz godine u godinu – siromaštvo, nejednakost, inovacije, tehnološki napredak, okoliš i društvena odgovornost.

Kao što je uobičajeno, gro lobiranja održat će se na marginama ovog skupa, a sve će pratiti veliki broj reportera iz cijelog svijeta.

Pored šefova velikih humanitarnih organizacija i trgovinskih saveza, organizatori skupa tradicionalno pozivaju i Ujedinjene Nacije i Internacionalni Monetarni Fond, te predstavnike velikih nacionalnih banaka.

Glamurozni skup ne bi bio to što jeste bez velikih imena iz svijeta zabave poput glumice Cate Blanchett i pjevača Elton Johna.

Davos nije samo prilika za razmatranje velikih svjetskih pošasti i problema, već otvara velike mogućnosti za upoznavanje potencijalnih poslovnih partnera, donatora, investitora i neophodno ‘umrežavanje’.

Da ovaj ekonomski forum nije samo još jedan u nizu elitni događaj, nego da predstavlja priliku i za rješavanje velikih geopolitičkih izazova, dokazuje jedan od proteklih skupova iz 1998. godine, kada su Grčka i Turska potpisale ‘Davos deklaraciju’ čime je izbjegnut rat ove dvije države.

S obzirom na imena utjecajnih ljudi koji upravo putuju prema Švicarskoj, od ovogodišnjeg skupa možemo očekivati značajan broj prijedloga rješenja za hronične društvene, ekonomske i političke probleme, piše Patria.

 

NV / NAP

Na vrh